Linkuri accesibilitate

Statele Unite, Iranul, și schimbul de prizonieri


Opoziția conservatoare continuă să critice acordul nuclear, spunînd că fondurile obținute de Iran vor fi folosite pentru finanțarea unor activitați destabilizatoare în regiune.

Eliberarea ostatecilor americani din Iran a luat opozitia la administratia americana prin surprindere. Care au fost reactiile? - în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

De cind acordul nuclear cu Iranul a fost incheiat, opozitia republicana i-a reprosat intre altele, presedintelui Obama ca a lasat in urma cei cinci ostateci, intrebindu-l cum poate incheia un acord atit de avantajos pentru Iran, in conditiile in care statul respectiv continua sa retina americani, fara vreun motiv.

Observatorii politici arata ca in ziua in care acordul care dezgheata fonduri iraniene in valoare de 100 de miliarde de dolari a intrat in vigoare, administratia Obama a scos un as din mineca, eliberarea ostatecilor. Dupa 14 luni de negocieri s-a facut un schimb intre patru detinuti americani si sapte iranieni. Un al cincilea american, Matthew Trevitick, a fost eliberat de Iran ca un gest de bunavointa. Administratia a spus ca momentul a coincis doar intimplator.

Intre acesti detinuti, ziaristul de la Washington Post, Jason Rezaian, si pastorul crestin Saeed Abedini au focalizat in mod deosebit atentia republicanilor. Si dupa eliberare, opozitia conservatoare a criticat acordul nuclear, aratind ca fondurile obtinute de Iran vor fi folosite pentru finantarea unor activitati destabilizatoare in regiune.

Dupa eliberarea detinutilor, democratii s-au grabit sa scoata in evidenta virtutile diplomatiei si importanta acordului nu doar pentru chestiunea in sine - dezarmarea nucleara - ci si pentru imbunatatirea climatului general al raporturilor americano-iraniene.

Republicanii au fost mai prudenti cu criticile, dar senatorul Ted Cruz a spus ca schimbul de detinuti e „problematic” in timp ce alt senator, candidat la presedintie, Marco Rubio, a declarat ca se bucura pentru cei eliberati si familiile lor, dar ca administratia Obama recompenseaza un regim certat cu legea si poate tenta si pe altii să ia drept țintă cetateni americani pentru a obtine ceva in schimb.

XS
SM
MD
LG