Linkuri accesibilitate

O intoxicație suspectă


Vladimir Kara-Murza (stânga) și Boris Nemțov

Cazul jurnalistului și activistului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, care locuiește acum la Washington, revine în atenția opiniei publice.

Jurnalistul și activistul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza junior a anunțat că se va întâlni săptămâna aceasta cu anchetatorii de la Moscova care-i examinează plângerea de tentativă de asasinat. Activistul de 34 de ani care locuiește acum la Washington consideră că cineva a încercat premeditat să-l otrăvească primăvara trecută, când s-a îmbolnăvit subit și s-a aflat la un pas de moarte. Relatarea corespondentului Europei Libere, Carl Schreck, despre acest caz este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:

Vladimir Kara-Murza junior s-a îmbolnăvit subit pe 26 mai 2015, la Moscova. A fost internat de urgență la spital unde a petrecut peste o lună, inclusiv mai multe zile în stare de inconștiență, cauzată de colapsul mai multor organe.

Vladimir Kara-Murza jr., 8 ianuarie 2016
Vladimir Kara-Murza jr., 8 ianuarie 2016

Nici astăzi nu s-a refăcut pe deplin și crede că a fost victima unei tentative de asasinat din cauza activităților sale anti-Kremlin. El respinge sugestia medicilor ruși și oficialilor de la Moscova că s-ar fi otrăvit cu un antidepresant combinat cu băuturi alcoolice.

Activist al opoziției ruse, Kara-Murza coordona la vremea incidentului proiectul „Rusia Deschisă” al fostului magnat petrolier rus și opozantului anti-Kremlin, Mihail Hodorkovski. Este fiul cunoscutului jurnalist rus Vladimir Kara-Murza senior, autorul unei emisiuni la Radio Svoboda, serviciul de limbă rusă al Europei Libere.

Aflat la Washington unde locuiește împreună cu familia – soția și trei copii -, Kara-Murza a depus plângere la Comitetul de anchetă rus pe 11 decembrie. Anchetatorii l-au invitat săptămâna aceasta la Moscova, la o discuție pe marginea cazului pentru a decide dacă deschid sau nu o anchetă penală. Kara-Murza a anunțat pe Facebook că va merge la discuții, dar și-a exprimat îndoiala că investigațiile vor decurge cu celeritate, dacă vor începe.

„Pentru Comitetul de anchetă, dosarele politice împotriva opozanților prezintă un interes mult mai mare decât anchetarea tentativei de asasinare a unui politician de opoziție”, a spus Kara-Murza într-un interviu recent cu Radio Svoboda.

Într-o relatare amplă, Radio Svoboda trece în revistă o serie de cazuri în care critici sau adversari ai Kremlinului s-au îmbolnăvit în urma otrăvirii cu substanțe misterioase, de la fostul spion Aleksandr Litvinenko, la jurnalista Anna Politkovskaia la fostul președinte ucrainean, Victor Iușcenko.

În cazul lui Vladimir Kara-Murza junior, incidentul care aproape l-a costat viața s-a petrecut la sediul agenției ruse de stat RIA Novosti și televiziunii „Russia Today” de la Moscova, unde a mers la o întâlnire însoțit de politologul și prietenul său, Mihail Iastrubițkii.

I s-a făcut rău subit și a fost internat de urgență, crezându-se că a avut o intoxicație alimentară. Medicii ruși au spus însă că a avut un acces de inimă și au vrut să-l opereze. Dar au renunțat, punându-i în final diagnoza „insuficiență renană acută”. Vladimir Kara-Murza spune că nu ține minte nimic din cele întâmplate în primele zile după îmbolnăvire.

Implicat în politica rusă de partea opoziției încă din 2003, el a lucrat alături de fostul opozant rus asasinat în februarie 2015, Boris Nemțov. Împreună cu Nemțov, a dezvăluit presupuse cazuri de corupție în sânul puterii ruse. De asemenea, a promovat impunerea sancțiunilor occidentale împotriva oficialilor ruși bănuiți de încălcarea drepturilor omului în cazul Serghei Magnițki, avocatul rus care a decedat în închisoare după ce a descoperit o schemă de fraudare a bugetului rus de către demnitari.

După îmbolnăvirea subită, Kara-Murza a petrecut în spital, la Moscova, mai mult de o lună, timp în care, soția sa, Eugenia, a implicat medici și experți străini în încercarea de a afla cauzele. Câțiva politicieni americani și-au exprimat îngrijorarea față de îmbolnăvirea activistului rus. Eugenia a solicitat implicarea diplomației americane, precum și celei britanice, soțul ei având și cetățenia Marii Btitanii, unde și-a petrecut o parte a copilăriei și adolescenței.

Ipoteza principală a medicilor ruși este că activistul opoziției s-a otrăvit cu citalopram, un antidepresiv pe care Kara-Murza îl lua de câțiva ani.

Medicul-șef al spitalului Pirogov de la Moscova, Aleksei Svet, spune că această concluzie ar fi confirmată și de rezultatele analizelor alternative, făcute de familia bolnavului la un laborator din Franța. „Cazul se explică prin combinarea unor medicamente cu anumite băuturi folosite fără discernământ”, a declarat medicul rus la Radio Svoboda. Svoboda. ”Unii poate sunt dezamăgiți, dar acesta nu-i un caz eroic. Poate că așa e mai bine. Este un caz cât se poate de prozaic, care nu are nici o legătură cu vreun regim sângeros”, spune medicul.

Dar toxicologi intervievați de Radio Svoboda atrag atenția că mostrele pentru analize au fost prelevate după ce Kara-Murza fusese deja tratat de medicii ruși iar rezultatele pot fi neconcludente.

Medicul israelian Eran Segal care l-a monitorizat pe Kara-Murza după internare la Moscova spune că citalopram-ul de unul singur nu putea cauza ceea ce i s-a întâmplat activistului rus. De asemenea, nici un raport medical nu menționează vreo urmă de alcool în sângele lui Kara-Murza la internare.

Medicul israelian a fost angajat de Mihail Hodorkovski, care a plătit întregul tratament, precum și un avion special cu care Kara-Murza a fost transportat la Washington, pe 6 iulie.

De la îmbolnăvire au trecut peste 8 luni, dar activistul încă nu s-a refăcut de tot. Merge în cârjă, folosindu-se de mâna dreaptă, pentru că partea stângă a corpului încă nu funcționează normal. Medicii îi spun că ar trebui să se însănătoșească în decurs de un an.

În interviul recent cu Radio Svoboda, activistul și-a exprimat convingerea că a fost otrăvit premeditat din cauza promovării Legii Magnițki prin care Statele Unite au impus sancțiuni demnitarilor ruși bănuiți de încălcarea drepturilor omului, precum și pentru implicarea în proiectele lui Mihai Hodorkovski.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă, Vladimir Markin a refuzat însă să comenteze aceste bănuieli, spunând că există numeroase cazuri când oamenii se otrăvesc cu mâncare sau băutură proaste. „Și cu whisky te poți otrăvi și muri. Nu înțeleg de ce vă interesează așa de tare un singur om, care în cele din urmă a și supraviețuit”, a spus Markin într-un interviu cu Radio Svoboda.

Pentru Vladimir Kara-Murza junior, acesta este un semnal că ancheta autorităților ruse, dacă va fi începută, poate să nu ducă nicăieri. În interviul cu Radio Svoboda, el spune că ceea ce i s-a întâmplat nu-l va face să rămână în străinătate și să-și înceteze activitatea în proiectul „Rusia Deschisă”.

XS
SM
MD
LG