Linkuri accesibilitate

O șansă ratată de deblocare a controlului oligarhic asupra corpului legislativ (Igor Munteanu/Ziarul Național)


„Situația din Republica Moldova nu se va calma” (Cozmin Gușă/Realitatea TV).

Ziarul Naţional” citează concluziile fostului ambasador moldovean în SUA, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, referitoare la înaintarea repetată a candidaturii oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcția de premier, nominalizarea lui Ion Păduraru la aceeași funcție, retragerea acestuia în mai puțin de 24 de ore și desemnarea democratului Pavel Filip la șefia Guvernului. Toate i se par fostului ambasador „o improvizație” sau „o aluzie” a Occidentului pentru Vlad Plahotniuc.

Igor Munteanu crede că PD a reușit să saboteze opțiunea prin care președintele Timofti ar fi putut să-l desemneze din nou pe candidatul Sturza în al doilea tur de nominalizări. Nominalizarea repetată a lui Sturza ar fi însemnat, spune Munteanu, o șansă de deblocare a controlului oligarhic asupra corpului legislativ, chiar și pe termen scurt, dar sub riscul alegerilor anticipate.

Diplomatul mai observă că „oligarhii sunt creativi, rapizi și ingenioși” şi el exemplifică prin modul în care au fost recrutați cei 14 deputați PCRM și cei șapte deputați PLDM în sprijinul unui candidat promovat „în alb” de PD. Igor Munteanu se miră că juriștii PD nu au analizat cu atenție nici măcar Regulamentul existent al Parlamentului, care interzice deputaților neafiliați să facă parte dintr-o nouă fracțiune parlamentară la mai puțin de șase luni de la ieșirea lor oficială din fracțiunea de bază. „Această neglijență spune multe”, crede Munteanu şi continuă: „Liderii PD erau convinși că vor prelua controlul total asupra PLDM, după reținerea fostului său lider și fost premier, iar recent, după prima respingere de către președintele Timofti a candidatului PD, aceștia au avut nevoie de o singură zi ca să-și restabilească controlul asupra unor deputați, care mai ezitau încă dacă vor vota ori nu învestirea unui guvern condus de oligarh.”

În opinia sa, Ion Păduraru ar fi servit drept „cal troian pentru interesele PD” în povestea nominalizărilor la funcția de premier. „Din motive care nu ne mai interesează, președintele Timofti a urmat sfatul lui Păduraru, care probabil că s-a autopropus ca „o jertfă de sacrificiu”, fiind, de fapt, o șansă de regrupare pentru PD. Aluzia misterioasă a spicherului Candu, „Run, Forest, run”, spune totul despre scopurile reale ale lui Păduraru în raport cu justiția din R. Moldova”, consideră Igor Munteanu. Igor Munteanu crede că, cel mai probabil, Guvernul Filip va fi votat în Parlament. „Nu va fi nici cel mai rău și nici cel mai bun guvern de până acum, înscriindu-se în logica și interesele pe care cele trei partide „întemeietoare” ale Alianței le-au urmat în ultimii ani”.

Vladimir Soloviov, corespondent special în Moldova al ziarului moscovit „Kommersant”, semnează în această publicaţie un articol de opinie intitulat „Прием с переворотом”, în traducere din rusă „Combinaţia cu lovitura de stat”. Articolul începe prin a observa că unele medii de la Chişinău anunţă, încă începând cu săptămâna trecută, că „serviciile speciale ruse pregătesc o lovitură de stat în Republica Moldova”. Despre lovitura de stat aici, scrie Soloviov, se vorbeşte de obicei fie înainte de alegeri, fie înainte de proteste în masă. O componentă obligatorie e cea cu „mâna Moscovei", mai observă autorul care crede că nimeni nu mai ia în serios astfel de „manipulări”. „Despre Moldova este important să înțelegem că nu există nici un stat astăzi aici”, continuă Soloviov. „Şi nici institutii de stat nu există aici.” „Există clădiri cu anumite însemne: ministere, Parlament, Procuratura. Există oameni, care sunt numiţi miniștri, procurori, parlamentari și chiar președinte. Și există Vladimir Plahotniuc.De multe ori se întâmplă că persoanele care lucrează în clădiri cu inscripţiicorespunzătoare fac ceea ce vrea Plahotniuc.Acum statul – este el,” îşi încheie articolul Vladimir Soloviov.

Analizele vizând situaţia politică din Republica Moldova ale consultantului politic de la București, Cozmin Gușă, fost consilier al oligarhului Vladimir Plahotniuc, enunţate în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, sunt citate de mai multe media, inclusiv postul de televiziune Protv Chişinău. „Situația din Republica Moldova nu se va calma,” este prognoza acestuia, „iar retragerea lui Ion Păduraru marchează faptul că președintele Timofti a fost învins”. „Nu este nicio surpriză în ceea ce s-a întâmplat,” a spus Guşă şi a continuat: „Era evident că președintele Timofti acționează total amatoristic, din punctul de vedere al propunerii sale. Am văzut la fel de fel de analiști, de la Traian Băsescu în jos, care voiau să ne arate cât de sofisticat este jocul președintelui Timofti. Nu este deloc sofisticat. Este jocul unui personaj politic cu spatele la zid, probabil șantajat, după cum scrie presa din Chișinău, și care nu a realizat practic nimic decât întârzierea înscăunării de facto și de iure a lui Vlad Plahotniuc.”

Pentru Guşă, guvernul Filip, dacă va fi înscăunat, de facto va fi condus de Vlad Plahotniuc, la fel cum a fost „condus din umbră guvernul Leancă”. „Rezultatul astăzi este că președintele Timofti a fost învins, practic, și Partidul Democrat, Plahotniuc și Lupu reușesc să își impună un prim-ministru al dânșilor, care nu e Plahotniuc de iure, dar de facto este; că în urma acestor lucruri vor fi tocați mărunt de către partidele pro-rusești ale lui Igor Dodon și Renato Usatîi, care sunt partide care în caz de alegeri pot să depășească 60%, cu un președinte Timofti total decredibilizat. Atunci ne putem închipui la zbuciumul politic, din această zonă, și la ofensiva rusească în plan geoeconomic, să nu uităm în ce fel rușii atacă flancurile estice ale lumii euroatlantice, o lume euroatlantică părăsită de către aliați, ne uităm la Ucraina care nu a primit sprijinul din partea Uniunii Europene, ne uităm la Germania care a spălat putina rapid din această zonă și dăm seama că suntem singuri.

De aici, revolta mea împotriva politicienilor români care nu au găsit de cuviință nici ieri, nici alaltăieri deși criza era instalată, să-și spună punctul de vedere”, a comentat fostul consilier al liderului democrat la realitatea tv.

XS
SM
MD
LG