Plagiatele din rândul elitelor politice, care au obținut doctorate prin fraudă, au rămas nerezolvate până acum, din pricina legislației care era în avantajul politicienilor. Legea a fost modelată în 2012 în sprijinul fostului premier Victor Ponta, acuzat că a copiat aproape jumătate din teza sa de doctorat, de la un autor care a refuzat să depună orice fel de plângere.
Practic, pentru a fi protejat, fostul premier a centralizat și politizat întreaga procedură, mai cu seamă după ce Comisia de Etică a Universității București a decis în iulie 2012, în urma unui raport, că „elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297” scrise de Victor Ponta în cadrul lucrării sale de doctorat.
Pe baza acestui raport și a Legii Educației, recotrul Universității București a propus atunci anularea diplomei de doctor, pe care Victor Ponta o obținuse prin fraudă.
Ca urmare, la scurtă vreme, Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică a decis că doar Consiliul Național de Etică se poate pronunța în cazul acestui plagiat devenit celelbru și a celor care au legătură cu demnitarii. În paralel o comisie înființată sub autoritatea Consiliului de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare a fost desființată în vreme ce denunța furtul intelectual comis de Victor Ponta.
La umbra acestor modificări legale, care au adus sub control politic verificarea doctoratelor, o serie de politicieni și-au scăpat titlul de doctor nemeritat.
Între ei, fostul ministru de interne Gabriel Oprea, el însuși coordonator de doctorate, până astă-toamnă, la Academia Națională de Informații, o universitate care funcționează pe lângă cel mai important serviciu secret din România (SRI).
Există de asemenea suspiciuni că unii dintre cei care și-au făcut doctoratele cu el au plagiat la rândul lor.
Pentru a remedia lucrurile, guvernul condus de Dacian Cioloș a adoptat marți o ordonanță de urgență (care modifică Legea 2016/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică) prin care plagiatele demnitarilor sunt scoase de sub tutela Consiliului Național de Etică pentru a reveni la universități.
Componența acestei instituții, care i-a scăpat basma curată pe Victor Ponta și pe Gabriel Oprea, a fost revocată la începutul lunii decembrie de noul ministru al educației, chiar înainte de a lua în discuție acuzațiile de plagiat ale actualului ministru de interne Petre Tobă, fostul șef al Poliției Române vreme de trei ani.
Potrivit informațiilor din presă peste 250 de pagini din cele circa 400, cât înseamnă lucrarea lui de doctorat au fost copiate ad-literam.
Ministrul Tobă a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Apărare, iar după schimbarea regulilor, comisia de etică a acestei universități ar urma să ia în discuție plagiatul înaltului oficial.
Ministrul Educației Adrian Curaj a explicat că potrivit noilor norme, „numai universitățile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul și modalitatea în care acestea au fost atribuite”.
Ministrul Curaj socotește că în acest fel plagiatele demnitarilor nu vor mai fi exceptate de la analiza universităților.
Stabilitatea legislativă rămâne, însă, problematică în România și adesea se mulează pe nevoile celor aflați la putere.