Linkuri accesibilitate

Violență crescîndă în Pakistan


La Charsadda, 20 ianuarie 2016
La Charsadda, 20 ianuarie 2016

Umar Mansoor, cel care și-a asumat răspunderea pentru atacul de astăzi, a fost probabil cel care a pus la cale și atacul asupra unei școli patronate de armata pakistaneză soldat cu 144 morți la Peshawar în decembrie 2014.

Poliția din Pakistan spune că un atac al militanților asupra unei universități din nord-vestul țării s-a soldat cu uciderea a cel puțin 20 de oameni, inclusiv studenți și angajați, rănind alte 50 de persoane.

Armata a spus că a încheiat operațiunile de „curățire” a campusului Universității Bacha Khan la șase ore după începerea atacului miercuri dimineața și că patru atentatori înarmați au fost omorâți. Nu era de îndată limpede dacă bilanțul morților cuprindea și militanții morți, iar identitatea lor nu a fost făcută publică imediat.

O grupare desprinsă din gruparea Talibanilor pakistanezi și-a asumat răspunderea pentru atacul de la Charsadda, la aproximativ 17 km nord-est de capitala provincială Peshawar. Dar un purtător de cuvânt al Talibanilor a condamnat atacul ca fiind „ne-islamic”.

Într-o declarație de presă, premierul Nawaz Sharif a spus că guvernul său este „hotărât… să elimine amenințarea teroristă”. Șeful poliției regionale, Saeed Wazir, a spus că majoritatea victimelor din rândul studenților au murit la căminele de băieți din campus. Printre morți se află cel puțin un profesor universitar.

În timpul atacului, început când militanții au deschis focul asupra studenților și profesorilor la departamentul de informatică și management, s-au auzit focuri de armă și câteva explozii.

„Am auzit împușcături din campus și ne-am gândit că o fi vreo răfuială. Dar apoi intensitatea a crescut și ne-am spus că ne vom ascunde mai bine în camere”, a spus televiziunii Reuters studentul Aizaz Khan, care a lăudat forțele de securitate pentru felul cum au rezolvat incidentul.

Un comandant al grupării militante pakistaneze desprinsă din Taliban, Umar Mansoor, a spus că atacul a fost un răspuns la ofensiva militară din zonele tribale ale Pakistanului.

Dar Muhammad Khorasani, purtător de cuvânt al Talibanilor pakistanezi, cunoscuți sub prescurtarea TTP, a condamnat atacul într-un e-mail trimis departamentului nostru pentru Pakistan, Radio Mashaal. Khorasani a spus că gruparea lui nu atacă „școli civile”. Apoi purtătorul de cuvânt a scris și pe Twitter că „TTP condamnă ferm atacul de astăzi și se distanțează total de acest atac ne-islamic”.

Reuters scrie că asemenea declarații contradictorii nu sunt neobișnuite printre insurgenții din Pakistan, întrucât gruparea Talibanilor are multe ramificații și grupări disidente.

Umar Mansoor, cel care și-a asumat răspunderea pentru atacul de astăzi, a fost probabil cel care a pus la cale și atacul asupra unei școli patronate de armata pakistaneză soldat cu 144 morți la Peshawar în decembrie 2014.

Universitatea Bacha Khan, înființată în 2012, este numită după Abdul Ghaffar Khan, cunoscut și ca Bacha Khan, liderul unei mișcări pașnice a etniei Pashtu. Atacul de astăzi a avut loc la cea de-a 28-a aniversare a morții sale. În anii 1930, Khan a lansat o reformă a societății Pashtu, îndemnând-o să se revolte împotriva stăpânirii britanice în sub-continentul indian prin „agitație pașnică”.

Fazli Rahim Marwat, profesor la universitate, a spus serviciului pentru Pakistan al postului nostru de radio că la școală sunt înscriși cam 3000 de studenți, iar numărul angajaților, inclusiv profesori, este de 600.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG