Parlamentul European: Moldova, Georgia, Ucraina să continue reformele și Rusia să plece
Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Moldova și Ucraina și să nu mai interfereze cu aspirațiile lor europene, spun deputații în raportul privind progresele reformelor din aceste țări, votat joi, 21 ianuarie, anunță un comunicat plasat pe site-ul oficial al Parlamentului European.
La un an după ratificarea acordurilor de asociere și de liber schimb aprofundat și comprehensiv (AA/DCFTA) cu UE, deputații subliniază reformele rămase pentru fiecare stat și "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina.
În rezoluția care salută progresele Georgiei, Moldovei și Ucrainei pe ”calea lor pentru o integrare politică și economică mai mare cu Uniunea Europeană”, deputații cer Rusiei să înceteze implicarea directă și indirectă în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei, spunând de asemenea că sprijinul financiar al UE trebuie să fie combinat cu progrese concrete privind reformele.
Georgia: independența presei și tribunalelor
Deputații sunt îngrijorați în privința independenței puterii judecătorești și a posibilelor amenințări la adresa pluralismului presei în Georgia, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizației media ”Rustavi 2”. Ei sprijină ideea de a trimite o misiune de experți UE pentru a supraveghea situația.
Ei critică, de asemenea, ”criteriile confuze” pentru numirea procurorilor și investigatorilor, precum și ”presiunea disproporționată”asupra judecătorilor la Curtea Constituțională a Georgiei, presiune confirmată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei.
Moldova: noul guvern trebuie să aibă rezultate
Deputații salută noul guvern al Moldovei care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în ”instabilitate politică sistemică”. Ei deplâng furtul a 1 miliard de euro din sistemul bancar moldovean și cer ca vinovații să fie aduși în justiție.
Ucraina: umbra Rusiei, corupție, referendumul olandez
Deputații condamnă suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar în momentul în care acordul de liber schimb între UE și Ucraina intrase în vigoare. Ei deplâng ”restricțiile comerciale severe” privind exporturile Ucrainei către Rusia și exprimă îngrijorare privind blocajul economic și financiar al Ucrainei, reiterând nevoia unei asistențe financiare suplimentare din partea UE. Deputații cer statelor membre să evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care să ocolească Ucraina , cum ar fi Nord Stream II.
Deputații așteaptă ca liderii Ucrainei să își respecte angajamentele de a lupta împotriva corupției ”endemice”, ceea ce, spun deputații, rămâne cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reformă.
Deputații "iau act" de referendumul din Olanda privind acordul dintre UE și Ucraina și ”au încredere că decizia poporului olandez va fi luată pe baza meritelor acordului, recunoscând efectele concrete asupra UE și Olandei în special”.
CCA investighează sistarea emisiei unor posturi TV în timpul protestelor
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) anunţă că s-a autosesizat cu privire la informaţiile parvenite din presă referitor la întreruperea semnalului posturilor de televiziune Moldova 1, Canal 2, Canal 3, Pro TV Chişinău, Jurnal TV, TV 7, Publika TV şi Prim de către operatorul naţional de telecomunicaţii Moldtelecom.
“Cazul va fi investigat şi examinat în conformitate cu normele legale. Totodată, în debutul şedinţei de astăzi, preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a atenţionat distribuitorii de servicii audiovizuale să asigure retransmisia tuturor posturilor TV în conformitate cu listele aprobate”, se arată într-un comunicat emis de instituţia de control a audiovizualului. Organizațiile de media şi-au exprimat îngrijorarea față de cazurile semnalate de radiodifuzori.
Potrivit Jurnal TV, oameni din toată ţara au telefonat la redacţie şi au trimis mesaje privind sistarea emisiei Jurnal TV. Totodată, mai multe semnale apărute în presă și pe rețele de socializare au constatat blocarea de către Moldtelecom și a altor posturi TV care transmiteau evenimentele din fața parlamentului - TV7, Moldova 1, Canal 2, Canal 3, ProTV Chişinău, Publika TV şi Prime. La numeroasele apeluri ale cetățenilor, serviciile suport clienți și asistență tehnică nu au răspuns miercuri, 20 ianuarie, pentru a clarifica situația.
Administraţia Moldtelecom a anunţat, a doua zi, pe site-ul companiei că Moldtelecom ar fi devenit ”ținta unui atac cibernetic”. “Condamnăm astfel de incidente și le calificăm drept încălcări grave ale libertății cetățenilor de a fi informați și dreptului jurnaliștilor de a difuza informații”, au declarat ONG-urile de media, cerând CCA să investigheze cauzele reale ale sistărilor de emisie din 20 ianuarie de către Moldtelecom și să informeze societatea despre măsurile luate.
Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat în fața manifestanților care au ajuns cu protestele la Curtea Constituțională, că Partidul Democrat ar organiza mâine o manifestație pro-guvern în fața Academiei de Științe a Moldovei
Discuții la Reședința de Stat
Lideri ai celor trei formațiuni care au chemat oamenii la protesteze au intrat în Reședința de Stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au loc discuții cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, și alți deputați.
Afară, sute de oameni continuă să protesteze. Manifestanții au venit la Reședința de Stat după ce au fost la Curtea Constituțională, unde liderul PSRM, Igor Dodon, a depus sesizarea prin care contestă învestirea Guvernului Filip.
Presa a fost lăsată doar câteva minute, pentru filmări protocolare, în sala unde au loc discuții dintre protestatari și autorități..