Linkuri accesibilitate

Valentina Ursu: până nu apare decretul preşedintelui acest guvern nu are legitimitate


La ora protestelor (foto: Constantin Grigoriță)

În direct despre situația de la Chișinău la orele serii.

Se pare că a fost dat ordin polițistilor să scoată protestatarii care au ajuns în Parlament și să disperseze mulțimea. „Nu lovim poliția!”, „Iuda sunt cei care au trădat azi electoratul și au votat guvernul în Parlament!”, „Alegeri anticipate!”, așa continuă să scandeze mulțimea de oameni aflată în preajma Parlamentului. Despre numărul protestatarilor unii polițiști spun că ar fi în jur de patru mii. Situația la Chișinău devine destul de tensionată. Câțiva protestatari au ocupat primul etaj al Legislativului. Deputații au fost evacuați, după ce au votat guvernul Filip. Protestatarii care au intrat în Parlament ar fi început să scoată obiecte, iar mai mulți polițiști au ișit din sediul Legislativului. Manifestanții scandează lozinci anti-Plahotniuc, printre care și „Noi suntem poporul!”.

În mulțime și-a făcut apariția și politicianul Renato Usatîi care se afla la Moscova, dar a revenit din capitala Federației Ruse și a chemat cetățenii să se alăture protestatarilor. În stradă e văzut și liderul socialiștilor Igor Dodon.

Andrei Năstase, alături de alți fruntași de la Platforma Demnitate și Adevăr cheamă la calm și înțelepciune lumea adunată în jurul Legislativului. Protestul contra învestirii guvernului va continua, spun oamenii aflați în stradă.

Acum, așa cum spuneam, e haos în jurul Parlamentului. Unii protestatari au acces pe hol, în timp ce unele birouri sunt păzite cu multă stricteţe de către poliţişti.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, a declarat Europei Libere că deocamdată nu a fost fixată o oră sau o dată la care să depună jurământul noul guvern al premierului desemnat, Pavel Filip, votat astăzi de 57 de deputaţi din aşa-numita nouă majoritate parlamentară, adunată de Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Valentina Ursu, ce spune Constituţia?

Valentina Ursu: „Constituţia spune că următorul pas, după ce a obţinut votul de încredere în Parlament, trebuie făcut la Preşedinţie. Acum, până nu apare decretul preşedintelui, după ce vor depune jurământul membrii cabinetului de miniştri, acest guvern încă nu are legitimitate deplină.”

Europa Liberă: Şi am înţeles că purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a spus că încă nu e stabilită această dată.

Valentina Ursu:„Cel puţin de la Vlad Ţurcanu am înţeles că mai mulţi angajaţi ai Preşedinţiei s-au convocat într-o şedinţă. Aşteptăm şi noi vestea de acolo, de la instituţia prezidenţială.”

Europa Liberă: Există posibilitatea ca preşedintele să nu îi invite să depună jurământul?

Valentina Ursu: „Ţinând cont de situaţia destul de tensionată din stradă, bănuim că preşedintele şi-a luat o pauză, pentru a medita asupra deciziei pe care trebuie să o ia.”

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG