Linkuri accesibilitate

Nămetele fioros


Dar nu iarna e problema noastră, ci haosul din capete...

Sincer să fiu, eu m-am cam săturat de povestea asta care apare în fiecare iarnă. Un viscol mai puternic, un nămete mai mărişor ne creează probleme uriaşe, ne fac viaţa imposibilă. Gheţuşul apocaliptic revine mereu în forţă şi face alte victime. Pe drumurile ţării maşinile sînt acoperite de zăpadă şi încremenesc pentru multă vreme, iar ajutoarele vin anevoios. Iarna ne angoasează, ne provoacă frici şi depresii. Iarna e urîtă şi blestemată nu doar pentru că aduce facturi scumpe. Lumea aşteaptă să treacă mai repede cu toate problemele pe care le provoacă implacabil aici. În mod cert, iarna aici nu e o bucurie. Nu trebuie să generalizăm, fireşte, dar aşa e.

Şi tot în fiecare an, văd cît de confortabil se simt iarna nişte norvegieni, suedezi sau finlandezi. Iarna în peninsula scandinavă e şi mai cruntă, şi mai nemiloasă, dar nu e în stare să-i aducă pe norvegieni, suedezi şi finlandezi în situaţia noastră. Nu există iarna acolo atîta angoasă cîtă este la noi. Şi drumurile sînt mai bine curăţate. Şi nămeţii nu par atît de fioroşi. Dacă vrei să vezi o iarnă-bucurie, o iarnă-minune, mergi în peninsula scandinavă. Şi nici nu există atîţia oameni cu picioare şi mîini rupte acolo. Şi nici gheţuşul nu e stăpînul trotuarelor din oraşe.

Ce vreau să zic? Nu iarna e problema noastră, ci haosul din capete, corupţia, hoţia şi decăderea morală. Iar iarna e de fapt foarte frumoasă!

XS
SM
MD
LG