Linkuri accesibilitate

„Chinurile facerii majorităţii parlamentare şi travaliul prelungit al desemnării candidatului” (Adevărul.md)


Moldova e pe muchia prăpastiei (Euroactiv.ro).

Noaptea învestirii. Mesajul lui Timofti după ce guvernul Filip a depus jurământul aproape de miezul nopții, titrează Ziarul de Gardă. Publicaţia informează că în jurul orei 23.00, Guvern Filip, votat subit miercuri, la ora 16.00, a depus jurământul în fața președintelui Timofti. Evenimentul a fost unul secretizat la maxim și a avut loc, chiar dacă, în urmă cu trei ore, Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvât al șefului statului spunea că abia joi, Timofti va decide locul și ora evenimentului. În continuare, publicaţia citează mesajul preşedintelui din momen­tul înves­ti­rii cabinetului: „De modul în care se va acționa în peri­oada ime­diat urmă­toare va depinde cre­di­bi­li­ta­tea pe plan intern și inter­națio­nal al aces­tui cabi­net de miniș­tri. Sus­ți­ne­rea popu­lară este un ele­ment obli­ga­to­riu pen­tru suc­ce­sul poli­ti­ci­lor guver­na­men­tale”, a spus şeful statului noii garniture guvernamentale.

„Chinurile facerii majorităţii parlamentare şi travaliul prelungit al desemnării candidatului potrivit nu puteau fi lipsite de vaietele grupărilor revanşarde şi recalcitrante. Dar încă vom vedea cât de sănătos s-a născut acest „prunc politic” şi cui îi va semăna”. Este un comentariu al analistului politic Ion Mischevca, doctor în istorie, care şi-a publicat aceasată opinie în Adevărul Moldova înainte de învestirea guvernului Filip. Atracţia chimică a preşedintelui Timofti faţă de Ioni (se părea că doar Sturza şi Păduraru erau predestinaţi să deţină funcţia de premier), continua Mischevca, a rezultat într-o dragoste pla(ho)tonică faţă de domnul Pavel Filip. Fireşte că şeful statului s-a resemnat, într-un final, cu persoana nominalizată de către cei 55+1 de deputaţi, dar asta nu l-a împiedicat să-şi joace rolul de opozant tocmai acum, pe final de mandat. Prin atitudinea sa şovăitoare, Nicolae Timofti risca să adâncească şi mai mult prăpastia în care se află Republica Moldova. „Rezumând, putem spune că două instituţii (Preşedinţia şi Parlamentul), deopotrivă lipsite de credibilitate, s-au luat la harţă, dar bine că n-au făcut vreo boroboaţă.”

Moldova e pe muchia prăpastiei, titrează Euractiv.ro care a publicat un film al evenimentelor din Chişinău. Parlamentul de la Chișinău s-a reunit, miercuri după-amiază, într-o ședință specială ce a durat circa 30 de minute şi a votat Guvernul condus de Pavel Filip, arată publicaţia. Mii de oameni au protestat şi au cerut anularea votului, reușind să intre în forță inclusiv în Parlament. Aproape de miezul nopţii, miniştrii Cabinetului Filip au depus jurământul la Preşedinţie. Pentru a asigura securitatea evenimentului, „sute de polițiști s-au deplasat spre reședința prezidențială, în jurul căreia au format un cordon viu". Anterior, pentru a-i induce în eroare pe protestatari, purtătorul de cuvânt al preşedintelui preciza că Nicolae Timofti va anunţa joi când va depune Guvernul jurământul, se mai arată pe portalui euractiv.ro.

Un apel la calm al primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, făcut în timpul unei intervenţii televizate la postul public de televiziune M1 şi preluat de mai multe media îndeamnă protestatarii din faţa Parlamentului să fie calmi şi să nu recurgă la violenţe. „Calea dialogului este unica soluţie. Nu exclud că s-ar fi ajuns la moarte de om la situaţia agitată din Parlament", a declarat Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei. Întrebat despre starea de sănătate a unchiului său Mihai Ghimpu, primarul Capitalei a fost rezervat în declaraţii, totuşi el condamnă gestul manifestanţilor. Potrivit lui, liderul PL tocmai ieşise din Parlament când mulţimea s-a năpustit asupra politicianului.

Pe portalul politicon.md, analistul român Ştefan Popescu scrie despre riscul somalizării Republicii Moldova. Autorului i se pare că interesul marilor puteri europene în normalizarea relaţiilor cu Rusia riscă să pecetluiască soarta Moldovei într-o zonă gri din care cu greu va mai putea ieşi. „Pentru a putea ajmunge la soluţii viabile, trebuie să se ţină cont de realitate. Politica nu este altceva decât arta realităţilor”, îl citează analistul pe generalul De Gaulle. Degeaba propunem strategii care să salveze parcursul european al Moldovei, degeaba încercăm să găsim modalităţi prin care România s-ar putea implica în susţinerea forţelor pro-europene, dacă nu se înţelege că problema fundamental e păstrarea viabilităţii statului, iar acest lucru nu poate fi realizat de vreun guvern patronat de domnul Plahotniuc şi nici de un altul, rezultat dintr-o victorie electorală a socialiştilor, scrie autorul. El propune propria soluţie, iar aceasta ar fi „colaborarea tuturor forţelor politice din Republica Moldova, poate în cadrul unui guvern de uniune naţională”.

Victor Ciobanu de la „Ziarul national” formulează o serie de întrebări pentru ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, după ce acesta a venit cu unele precizări la mesajul Victoriei Nuland, adjunct Secretarului de stat american, vizând republica Moldova. „Victoria Nuland și-a exprimat bucuria că a fost formată o majoritate parlamentară care poate forma un nou Guvern. Noi toți am așteptat să se întâmple acest lucru, fiindcă mulți au început să-și piardă răbdarea. Doamna Nuland s-a referit la faptul că aceasta este o veste bună, fără a pune accent pe componența majorității. Și asta nu înseamnă, neapărat, că noi vom susține această majoritate. Noi nu ne putem implica în politicile interne ale Moldovei”, a spus ambasadorul. Clar și punctual, crede Ciobanu. Dar sunt și unele întrebări neplăcute pe care am putea să le adresăm dlui ambasador, continua el. „De ce totuși s-a opus alegerilor anticipate, atunci când majoritatea parlamentară din 56 de deputați este formată din 24 de transfugi/traseiști și asta putem să catalogăm drept corupere politică tipică? Cum va putea această majoritate formată prin corupere să lupte contra corupției? Cum anume vor colabora americanii cu o astfel de majoritate coruptă? Care vor fi condiționările? Cât de democratic este ca un partid cu 19 mandate obținute și cu un rating actual la limita pragului și 1% în capitală să pretindă a fi baza coaliției de guvernare și funcția de premier?”

XS
SM
MD
LG