Gheorghe Cojocaru: „Alegerea noului guvern în frunte cu democratul Pavel Filip nu va pune capăt, după cum se vede din reacțiile de protest ale unor forțe politice care își doresc alegeri parlamentare anticipate cu orice preț, nu va pune capăt, cel puțin, în această fază, mișcărilor de stradă care au izbucnit în 2015. Dacă anul trecut, practic, toate aceste mișcări urmăreau tragerea la răspundere a celor vinovați de „jaful secolului”, astăzi și forțele protestatare de stânga, ca cele de dreapta, au făcut corp comun, cerând la unison dizolvarea Parlamentului și desfășurării alegerilor anticipate. În Parlament însă, în care va exista de acum încolo și o opoziție de stânga, și una de dreapta, doar socialiștii lui Igor Dodon își doresc alegeri anticipate, cu orice preț.”
Europa Liberă: Totuși, mingea este în terenul Parlamentului. Pavel Filip, chiar dacă nu este un novice, Parlamentul ar trebui să îi țină umbrela protectoare, cu cele 56 sau 57 de voturi, după ultima strigare. Va reuși oare această majoritate să asigure stabilitatea guvernamentală?
Gheorghe Cojocaru: „Cu aceste voturi la dispoziție, noul guvern va beneficia de un sprijin parlamentar consistent și va putea să promoveze, practic, orice inițiative legislative, dacă se va menține coeziunea între componentele de bază ale acestei majorități parlamentare. Dar aici va trebui să precizăm că cei 56-57 de deputați au format o majoritate parlamentară și nu o alianță de guvernare, de unde însă nu rezultă neapărat că o asemenea formulă de cooperare politică ar putea fi mai vulnerabilă decât o coaliție de guvernământ instituționalizată. Ca și până acum și această majoritate are la bază o componentă puternică (social-)democrată, una liberală și alta mai puțin articulată, liberal-democrată.”
Europa Liberă: Acum, dacă ar fi să ne luăm după chinezi, contează dacă prinde pisica șoareci. Nu contează dacă e o alianță sau e o majoritate. Contează dacă guvernul Filip își va onora aceste promisiuni trecute în programul de guvernare, un program perfect pro-european. Și dacă tot nu am avut norocul să îl ascultăm citit în Parlament, poate să trecem în revistă cele mai importante priorități ale guvernului Filip?
Gheorghe Cojocaru: „În linii mari, programul de activitate pentru anii 2016-2018 al noului executiv urmărește prosperitatea cetățenilor, creșterea siguranței și calității vieții, eradicarea corupției, sancționarea și combaterea fraudelor financiare, garantarea supremației legii, asigurarea securității naționale, inclusiv a securității energetice, reintegrarea teritorial-politică. Toate aceste obiective vor putea fi realizate prin integrarea europeană, noul guvern propunându-și să creeze premisele necesare eligibilității Republicii Moldova pentru statutul de „țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”. Totodată, noul cabinet pare conștient de handicapul de credibilitate cu care pleacă la drum, arătându-se decis să readucă liniștea și speranța de mai bine în societate și să recâștige sprijinul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cabinetul ultimei șanse, așa cum l-a numit Pavel Filip, totuși nu este crezut pe cuvânt. Chiar de s-a jurat în miez de noapte că va face tot posibilul pentru propășirea Republicii Moldova, protestatarii continua să asedieze Parlamentul. Cum credeți, ce ar trebui să facă noul guvern pentru a detensiona situația?
Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, situația se menține una extreme de explozivă, pericolul prăbușirii în haos este unul real. Or, în aceste condiții autoritățile trebuie să aibă grijă, înainte de toate, ca protestele de stradă să nu degenereze în violențe de stradă. Aceasta va fi prima provocare în adresa noului guvern care, după cum lesne se întrezărește, nu va avea la dispoziție o zi în plus pentru a se adapta ritmului alert al evoluțiilor social-politice și presiunii unei crize economice în creștere.”