La Forumul de afaceri de la Davos, din Elveția, vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut o pledoarie pasionată în fața unor lideri de mari companii transnaționale, cerându-le să-și folosească puterea pentru a opri reprimarea persoanelor LGBT în lumea întreagă.
Agențiile de presă notează că de puține ori a fost văzut Joe Biden atât de emoționat în public ca miercuri, 20 ianuarie, când a condamnat la Davos, în fața unor influenți oameni de afaceri, discriminarea continuă a minorităților sexuale în zeci de țări ale lumi - o chestiune aflată pentru prima oară pe agenda oficială a prestigiosului Forum din stațiunea montană elvețiană.
„În 75 de țări este astăzi un delict să aparții minorităților sexuale”, a spus Biden, adăugând că la Davos a stat de vorbă cu câțiva șefi de stat, cerându-le între patru ochi să pună capăt discriminării persoanelor LGBT în țările lor. Biden nu a spus cu care anume lideri a discutat, dar la Davos sunt reprezentate la înalt nivel multe țări în care homofobia este politică de stat, din Nigeria până în Rusia.
Vicepreședintele american a devenit vizibil iritat când a citat ce îi spun unii
„Cultura nu poate justifica discriminarea crasă și încălcarea drepturilor omului”....
din dușmanii egalității, anume că a discrimina - de pildă persoanele gay - face parte din „cultura” țărilor lor.
„M-am săturat de această pretinsă cultură”, a spus Joe Biden, bătând cu pumnul în masă „Cultura nu poate justifica discriminarea crasă și încălcarea drepturilor omului”.
„Oamenii au fost pe vremuri canibali pentru că aceea era cultura lor, oamenii au făcut lucruri groaznice în numele culturii lor”, a observat Biden, definind progresul societății umane drept „acceptarea treptată a drepturilor altor persoane”.
Vicepreședintele american a făcut aceste remarci în prezența unor șefi de companii precum Muhtar Ken, de la Coca-Cola, Nathan Blecharczyk, co-fondatorul rețelei de schimb de apartamente Airbnb, Anthony Scaramucci, „părintele” fondului de investiții SkyBridge Capital și alții. La Davos, Biden le-a spus că este în puterea lor să „schimbe datele problemei” în privința drepturilor LGBT în țările în care investesc.
Atenția Reuters notează că deja multe din marile companii americane s-au implicat activ în lupta pentru drepturile LGBT în lume. Anul trecut Google, Twitter, eBay au dat publicității video-uri cu angajații lor exprimându-și sprijinul pentru egalitatea conjugală înaintea referendumului care a legalizat căsătoriile gay în Irlanda. Compania Apple, al cărei șef, Tim Cook, este gay, este prezentă mereu la paradele gay din Statele Unite.
Apelul la egalitate pentru persoanele LGBT făcut la Davos de Joe Biden reflectă o mare schimbare petrecută în urmă cu câțiva ani în politica externă a Statelor Unite.
La 6 decembrie 2011, într-un discurs istoric rostit la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, secretarul de stat de atunci al Statelor Unite, Hillary Clinton, a anunțat că președintele Barack Obama a semnat un document care proclama apărarea drepturilor LGBT în lume drept una din prioritățile politicii externe a Statelor Unite. În baza acelui ordin prezidențial, ambasadele americane din lumea întreagă au început să promoveze în mod mult mai public și mai intens decât înainte egalitatea în drepturi a minorităților sexuale, iar factorii de decizie de la Washington au început să țină seama mult mai mult de situația persoanelor LGBT dintr-o țară sau alta în acordarea de ajutor financiar american pentru acea țară.
Iar ideea că este incorect să folosești „cultura” ca justificare a urii și asupririi a fost formulată în mai multe rânduri de însuși președintele Obama, chiar în țările care excelează în politici homofobe, de pildă Kenya, pe care a vizitat-o în luna iulie.
Spunând că el însuși, ca afro-american, știe ce înseamnă ca discriminarea să fie sfințită prin lege, Obama a îndemnat kenyenii să nu se mai ascundă sub paravanul pretinsei „tradiții culturale” pentru a refuza progresul, fie că este vorba de combaterea corupției endemice, de dreptul la educație pentru fete sau de drepturile minorităților sexuale.