Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și terorismul practicat de organizația Statul Islamic


Imagine video difuzată de organizația teroristă Statul Islamic

De la declararea așa-zisului califat, în iunie 2014, Gruparea Statul Islamic ISIS a revendicat 60 de atacuri în 20 de țări.

Trecută este perioada în care gruparea Statul Islamic era considerată o organizație de mîna a doua. Ce o face acum cel mai mare pericol terorist din lume? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

De la declararea asa zisului califat, in iunie 2014, Gruparea Statul Islamic ISIS a revendicat 60 de atacuri in 20 de tari. Cel din San Bernardino, California a făcut cele mai multe victime, pe teritoriul Americii, de la atentatele teroriste din 2001 incoace. Fapt este ca ISIS s-a transformat dintr-un cancer, in Siria si Irak, intr-un pericol planetar.

Atacurile din afara Siriei si Irakului au facut cel putin 1160 de victime si s-au soldat cu 1,700 de raniti. Este greu de facut o distinctie intre cazurile in care ISIS ordona atacuri si cele in care doar le inspira. Persoana care a ucis patru puscasi marini si un alt militar in localitatea Chattanooga din statul Tennessee, in iulie 2015 a fost „motivata de propaganda unei organizatii teroriste straine” a declarat directorul FBI, James Corney, adaugind ca este greu de precizat care dintre organizatii a provocat crimele. Aceasta ambiguitate face activitatea fortelor de securitate extrem de dificila.

Administratia Obama a inceput prin a caracteriza ISIS ca bande de criminali, de mina a doua, pentru ca acum să aibă pusă la punct o strategie complexa de contracarare a organizatiei, care porneste de acolo de unde ISIS este mai puternica, în Irak si Siria.

Spre deosebire de candidati republicani la presedintie, care ameninta ca vor bombarda ISIS decisiv si amplu, Obama – poate si pentru că este cel care trebuie sa ia decizii si sa-si asume responsabilitatea consecintelor, indeamnă la răbdare, scoțînd in evidenta succese pe terenul de lupta. Dar influența planetară despre care vorbeam este exprimata nu doar in termeni militari.

ISIS are operatiuni foarte eficace de comunicare si exercita o influenta in crestere asupra unor tineri musulmani, in special, care-i idealizeaza obiectivele si devin radicalizati, asa cum pare sa fi fost cazul cuplului din San Bernandino. Aceasta lupta în perimetrul informatiei este una dificil de purtat. Fireste ca apeluri care pot fi interpretate ca anti-musulmane care se fac auzite in contextul crizei refugiatilor, în Europa, dar si in Statele Unite, nu fac decit sa ajute propaganda extremista, care cultiva idea ca islamul este respins de societatile occidentale.

Care este delimitarea dintre mentinerea securitatii si stimularea dialogului si intelegerii inter-confesionale si inter-comunitare este o dezbatere in curs de desfasurare de concluziile careia vor depinde evolutiile din viitor.

XS
SM
MD
LG