Linkuri accesibilitate

Președintele Timofti a fost invitat la București (România liberă)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Șansa noilor formațiuni partide din R.Moldova (ziare.com)

Cotidianul România liberă a preluat pe pagina electronică informația difuzată de Agerpres despre discuția telefonică dintre președintele moldovean Nicolae Timofti și omologul său de la București Klaus Iohannis. Se dau amănunte din comunicatul președinției moldovene și se precizează că Timofti a primit și acceptat invitația de a vizita România, iar vizita va avea loc curând.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Rodica Culcer răspunde în Formula AS la una dintre întrebările săptămânii (rubrică politică a revistei). Ce poate face România ca îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă la Chișinău să se transforme în fapte - aceasta este întrebarea. Culcer consideră că România ar fi trebuit să fie în clipa de față un fel de model pentru Republica Moldova, așa cum a fost Germania Federală pentru Germania de Est. Numai așa moldovenii ar putea dori să se unească cu țara. Dacă cele 20 de procente din alegători care doresc unirea cu România s-ar înmulți, România ar avea o problemă. Întât de toate, consideră Rodica Culcer, ar trebui să gestioneze primirea a circa un milion de etnici ruși și ucraineni, în condițiile în care Vladimir Putin poate oricând destabiliza țara ca să-i „apere” pe rusofoni. Pe de altă parte, „România nu are nici forța economică și instituțională pentru a prelua povara unui stat în pragul falimentului”, se arată în acest răspuns. Deocamdată, președintele Iohannis ar trebui „să-și descleșteze fălcile” și „să articuleze o viziune pentru Republica Moldova” și să creeze la președinție și la Ministerul de Externe structurile instituționale dedicate susținerii Moldovei.

Ioana Ene-Dogioiu, comentator politic al site-ului ziare.com, pledează azi pentru șansa noilor formațiuni politice din Republica Moldova, așadar pentru alegeri anticipate. Guvernul actual ar fi nelegitim, pentru că e nevalidat la urne. Ea consideră că varianta anticipatelor nu e nici pe departe la fel de toxică precum varianta Plahotniuc, acceptată deja prin instalarea echipei conduse de Pavel Filip. Demonstrația aduce și argumentul că protestele de stradă nu pot fi socotite simplist expresia frustrării pro-rușilor împotriva pro-europenilor. Nici toți protestatarii nu sunt pro-ruși (sunt în stradă și susținătorii partidelor nou înființate, conduse de Andrei Năstase și Maia Sandu), după cum nici guvernanții nu sunt pro-europeni - iar aici urmează înșiruirea afacerilor cu iz de corupție care le sunt imputate. Singura speranță e tot în viitoarele alegeri, dar la momentul respectiv va fi nevoie ca România să se fi implicat deja activ, cum nu o face în prezent: „Pasivitatea superioară a României face jocul anti-europenilor, indiferent cum se numesc ei, implicit al Rusiei, deci face mult, mult rău. Că noi ratăm pentru a nu știu câta oară șansa de a juca un rol regional major e deja o poveste veche, o tradiție, scrie Ioana Dogioiu, dar fără implicarea reală a României, criza Republicii Moldova poate avea un final tragic, ceea ce ar fi de neiertat. Și nu cumva să ne credem la adăpost de acest final, pentru că nu suntem. Crivățul ne-a lovit mereu dinspre Est”.

XS
SM
MD
LG