Linkuri accesibilitate

Sînt liderii PSRM și ai Partidului Nostru „noua clasă politică” așteptată? (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Nu cred că actualul Guvern va rezista prea mult timp, pentru că nu este văzut ca un guvern legitim” (Maia Sandu/jurnal.md).

Apariţiile ostentative ale liderului Platformei „DA”, Andrei Năstase, la braţul lui Renato Usatîi şi Igor Dodon arată ca dracul, scrie Petru Bogatu în „Ziarul Naţional”. E un tablou sinistru, mai dizgraţios chiar decât cel de-al doilea paşaport rusesc al lui Vladimir Plahotniuc, continuă autorul, care crede că această contopire a Platformei „DA” cu Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor nu-i decât o manevră de învăluire. Concluzia sa este că „avem de a face de fapt cu o acoperire civică şi democratică pentru o acţiune rusească şi antiromânească de destabilizare a Republicii Moldova.” În continuare, el trece în revistă argumentele care îl fac să creadă că e o coabitare contra naturii, punctează urmările nefaste ale acestei combinaţii şi de declară convins că acestea se vor vedea clar deja tuturor în săptămânile următoare.

Nicolae Negru de la aceeaşi publicaţie crede că noul guvern avea să lucreze în liniște și calm, dacă Plahotniuc n-ar fi fost obsedat de ocuparea funcției de prim-ministru. Că o fi nebun, că o fi disperat să se legitimeze, să-și spele imaginea, nu contează. Contează că nu e o decizie bună nici pentru Republica Moldova, nici pentru el personal, căci s-a expus în mod excesiv, a atras asupra sa toate privirile, toate reflectoarele și i-a înfuriat pe cetățenii supărați și revoltați de furtul miliardului, continuă Negru. El crede că un premier neutru, neafiliat politic, cum este Ion Sturza, putea să readucă societatea în stare de echilibru, dar Plahotniuc nu a fost capabil să se stăpânească, să-și înfrâneze reflexele napoleonice. Acum se adeverește că „turbulențele” şi instabilitatea sunt „opera” sa.

Pe de altă parte, atenţionează autorul, ura legitimă, lupta nobilă împotriva „regimului criminal” nu ar trebui să ne întunece rațiunea şi discernământul, ca să nu ajungem „idioții utili” ai unor forțe obscure, nu mai puțin oligarhice, decât cea de care dorim să scăpăm. Știe cumva cineva de unde vin banii, în sume uriașe, cheltuiți „generos” de Dodon și Usatîi? Se cunoaște cine finanțează partidele de la guvernare, dar cine poate spune același lucru despre PSRM și „Partidul Nostru”? Simplul fapt că se află în opoziție îi face cumva pe liderii acestora mai „curați”? Sunt ei politicienii care ne lipsesc, „noua clasă politică”? Este cumva exclusă posibilitatea ca Dodon și Usatîi să ia bani de la Plahotniuc? Iar dacă iau bani de la oligarhii ruși sau FSB?

Vitali Andrievski publică pe ava.md o listă a revendicărilor pe care se aşteaptă în primul rând să le înainteze autorităţilor protestatrii: întoarcerea miliardului, fortificarea unui sistem atipic de control şi asigurare a stabilităţii în sectorul bancar, optimizări drastice de personal în structurile de stat, demisii pe linie la PG, CNA şi alte instituţii compromise, creşterea cu 20 la sută a pensiilor etc…

Analistul crede, pe de altă parte, că interesele cetăţenilor nu se întâlnesc cu cele ale liderilor protestelor, pentru care singurul scop ar fi să acceadă la putere. Sugestia sa adresată autorităţilor ar fi să aplece urechea c ât de mult posibil la cererile manifestanţilor, dacă vor să facă dovadă că se îngrijesc de interesul suprem al acestui stat.

Silviu Tănase scrie în „Timpul” că rămâne neclară tentația celor din „DA” să minimalizeze sau chiar să ignore riscurile geopolitice care ar rezulta din organizarea unor anticipate în următoarele luni. Este una care pornește din convingeri sincere sau în spate sunt persoane care manipulează abil cu sintagma „unire, moldoveni”? Dacă în urmă cu câteva luni, PMAN era plină de români, pro-unioniști, acum atât PMAN, cât și scuarul, din fața Parlamentului, sunt ocupate de forțe care nu tolerează deschis mișcarea unionistă (replica lor este sau - acum avem alte probleme, sau – mergeți peste Prut). Speranța unora din „DA” că vor putea alunga răul din RM prin alianța cu cei care urăsc românii, limba română și visează la restaurarea URSS-ului este doar o iluzie, care se va termina urât pentru cetățenii, care încă mai locuiesc pe aici. Dacă ei vor să convingă lumea, că vor putea face o revoluție (adică o schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice) alături de ex-consilierul lui Filat (Usatîi) și ex-viceministrul Economiei (Dodon) sau îi cred pe oameni proști, sau singuri s-au lăsat prostiți de cei care-i manipulează din spate. Odată cu afișarea opoziției unite formată din Năstase (DA), Dodon (PSRM) și Usatîi (PN) am înțeles de ce tinerii prounioniști au fost scoși cu forța din PMAN, la finele anului 2015…

Guvernul Filip nu va rezista mult timp, oligarhul Plahotniuc intenţionează să construiască un sistem prin care va controla toate instituţiile statului, iar jaful miliardului a discreditat parcursul european al Republicii Moldova şi nu este exclus că un jaf similar să aibă loc chiar în timp ce societatea îngheaţă în stradă, protestând. Sunt declaraţiile făcute de fosta ministră a Educaţiei, Maia Sand, într-un interviu pentru PoliticScan, citate de jurnal.md. „Nu cred că actualul Guvern va rezista prea mult timp, pentru că, în primul rând, nu este văzut ca un guvern legitim. Modul în care a fost votat, în situaţia în care nu s-a prezentat cel puţin programul în faţa Parlamentului şi nu s-a discutat programul Guvernului, şi după aceea la miez de noapte a depus jurământul la Preşedinţie, în situaţia în care s-a anunţat că acest lucru se va întâmpla a doua zi... Toate aceste lucruri, plus situaţia economică şi socială foarte dificilă, protestele care au avut loc şi până la votarea acestui guvern, dar care s-au intensificat după votarea acestui guvern, creează condiţii destul de proaste pentru o activitate normală”, a declarat Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG