Linkuri accesibilitate

Vizita premierului Pavel Filip la București


La primirea de către premierul Dacian Cioloș
La primirea de către premierul Dacian Cioloș

România sprijină reforme ferme și duse pînă la capăt pe un fundal de revenire a R. Moldova la stabilitate politică și economică.

Vorbind astăzi la București în prezența premierului moldovean Pavel Filip, premierul român Dacian Cioloș a spus că România va începe să elibereze prima tranșă din creditul rambursabil promis anul trecut Republicii Moldova doar când va fi reluat dialogul dintre Chișinău și FMI. Potrivit premierului român, prima tranșă de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane va fi transferată după „prima vizită a reprezentanților FMI în Moldova”.

La conferința de presă a celor doi prim miniștri la București
La conferința de presă a celor doi prim miniștri la București

„Așteptăm să vedem angajamentele concrete ale Guvernului Filip”, a mai spus Cioloș. Tot el a mai precizat că România în orice caz este gata să ofere ajutoare umanitare moldovenilor nevoiași „pentru alimente sau încălzire”.

Noul premier moldovean a declarat la București: „Țin să mulțumesc pentru disponibilitatea României de a acorda sprijinul financiar rambursabil de 150 milioane de euro, pe termen de cinci ani, desigur, în condițiile în care Guvernul de la Chișinău demonstrează că merge pe calea reformelor. Totodată, am convenit cu primul-ministru să valorificăm și ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane în măsura posibilităților", a spus Pavel Filip, citat de Agerpres.

Noul premier a insistat, totodată, pe promisiunea făcută luni de ministrul său al economiei că prioritatea în acest moment este aplicarea reformelor prevăzute în Acordul de asociere cu UE.

„Agenda de reforme prevăzute de Acordul de asociere cu UE și relansarea cooperării cu parteneri externi de dezvoltare constituie o prioritate pentru Cabinetul de miniștri și vom acționa în așa mod încât calificativul proeuropean să revină în albia normalității", a afirmat Pavel Filip, citat de Agerpres, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloș.

La întîlnirea cu președintele Klaus Iohannis
La întîlnirea cu președintele Klaus Iohannis

Tot astăzi, la București, premierul Pavel Filip a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, care l-a asigurat că România este alături de Republica Moldova și sprijină parcursul european al țării.

„Aveți o mare șansă ca prin reforme ferme și duse până la capăt să redați Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară și în definitiv să redați cetățenilor Moldovei sentimentul de siguranță și că există un guvern care se ocupă de problemele Moldovei și ale moldovenilor", a spus președintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG