Linkuri accesibilitate

„Obiectivul Rusiei în Moldova: un Maidan pe dos” (A.Goșu / republica.ro)


Reducerea tarifelor la gaze, în stil moldovenesc (Newsmaker, Timpul)

„Obiectivul Rusiei în Moldova: un Maidan pe dos” analiză semnată, pe „republica.ro”, de analistul bucureștean Armand Goșu. El crede că Rusia va exploata la maximum criza politică din Moldova pe care nu ea a generat-o. „Nu Kremlinul a transformat Moldova în gubernia lui Plahotniuc”. Armand Goșu e de părere că pentru moldoveni Occidentul încetează să fie mai bun decât Rusia tocmai pentru că în percepția lor, „Vestul a permis apariția și consolidarea regimului oligarhului Plahotniuc”. Cum s-ar putea ieși din acest scenariu de coșmar? „Prin extragerea lui Plahotniuc din joc”, susține analistul. „Bucureștiul are levierul. Dosarul penal instrumentat de Parchet pentru dublă identitate. După care destrămarea rețelelor de putere ale lui Plahotniuc care țin captiv un stat întreg” recomandă Armand Goșu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Portalul „newsmaker.md” publică opiniile mai multor experți despre decizia ANRE privind micșorarea tarifelor la gaze, decizie care a urmat imediat după promisiunea noului premier Pavel Filip. Fostul director al Agenției, Victor Parlicov, deplânge lipsa de transparență a deciziei și afirmă că ANRE „a încălcat obraznic drepturile consumatorilor”. În opinia sa, nu este limpede dacă în tariful micșorat sunt incluse pierderile cauzate de deprecierea leului. Includerea acestor pierderi sau devieri ar fi fost tocmai oportună, în contextul reducerii prețului de achiziție, dar asta ar fi înseamnat menținerea vechiului tarif, a subliniat Victor Parlicov. Opinii ale altor experți le găsiți pe „newsmaker.md”.

La acelaşi subiect, editorialistul Ion Macovei notează pe pagina web a ziarului „Timpul” că scăderea tarifelor la gaze nu poate decât să bucure. „Dar reducerea asta pare tipic moldovenească, un procedeu folosit pe larg de unele magazine care anunță cu mare tam-tam că fac reduceri la țoale cu 30%-50%, având grijă cu câteva zile înainte să majoreze prețurile cu tot atâta.” A trebuit să se aleagă un nou guvern, iar țara să se apropie de colaps, ca ANRE să găsească dintr-o dată un temei ca să reducă tarifele cam la același nivel ca în vara trecută. „Ei și cui i-a trebuit acest circ?” întreabă autorul.

„Condiţionarea ajutorului financiar din partea României este un mesaj dur din partea UE şi dovadă că partenerii Republicii Moldova nu au deloc încredere în guvernarea de la Chişinău”, titrează „jurnal.md”, citând opiniile mai multor experți. „Nu trebuie să se ajungă la o situaţie în care Uniunea Europeană cere reforme Chişinăului, mai bine zis guvernului condus din umbră de domnul Plahotniuc, acest guvern refuză să facă reformele cerute de Uniunea Europeană, dar în schimb s-ar întoarce în partea cealaltă către România şi ar cere credite care ar submina politica Uniunii Europene”, susţine analistul politic Vladimir Socor. Citat în același articol, fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța, opinează că „a fost greşit să nu-ţi faci temele pe acasă şi să mergi la Bucureşti să reiei discuțiile pe componenta financiară”.

Alegerea directă a șeful statului ar fi o posibilă soluție de compromis în dialogul dintre guvernare și protestatari, notează analistul politic Ion Tăbîrță într-un comentariu pentru „tribuna.md”. „Un teren real de discuții/negocieri să fie anume alegerea directă a Preşedintelui. Prin aceasta, clasa politică ar demonstra că aude protestatarii, iar protestatarii vor primi o satisfacție vizavi de modul cum s-a reacționat la o cerință substanțială a lor”, crede Ion Tăbîrță.

„Să fie oare autodenunțul lui Shor chiar totalmente autosalvator?” este întrebarea formulată de doctorul în filosofie Nicolae Cojocaru într-un articol de opinie publicat pe „cuvîntul.md”. „ Nu e nevoie de cine știe ce studii, ca să înțelegi că nu există niciun temei cât de cât rezonabil pentru ca autodenunțul lui Shor să-l scutească de răspundere totală pentru faptul că i-a dat (dacă i-a dat) lui Filat mită de sute de milioane de dolari.” În opinia autorului, Ilan Shor are, în legătură cu acest caz, cel puțin două „păcate” pentru care trebuie să fie tras la răspundere. În primul rând pentru că a mituit și în al doilea rând, pentru că „el a dat acea mită, mai degrabă, nu din propriul său buzunar, ci din banii deponenților, odată ce aceștia au dispărut într-o astfel de proporție”, opinează Nicolae Cojocaru.

XS
SM
MD
LG