Linkuri accesibilitate

Delegația Moldovei contestată la APCE


O rezoluție cere neacceptarea delegației fiindcă „nu este completă și din ea lipsesc componenți ai principalelor partide politice reprezentate în Parlamentul de la Chișinău”.

Pentru al doilea an consecutiv, conducerea Parlamentului moldovean a trimis la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei o delegație a cărei componență nu a fost ratificată, trezind bănuieli printre membrii forului de la Strasbourg. La sesiunea de iarnă a APCE, care a început săptămâna aceasta, este dezbătută o rezoluție în care se exprimă îndoiala că delegația trimisă reflectă componența politică reală a Parlamentului moldovean. Rezoluția care urmează a fi supusă votului în cursul serii propune lipsirea delegației moldovene de dreptul de vot până în luna aprilie.

Plenul APCE dezbate în această seară situația in care se află Delegația Republicii Moldova care nu este încă acreditată pentru anul 2016. Dezbaterea nu figura pe agenda sesiunii de iarnă, care a debutat luni la Strasbourg, fiind introdusă pe ordinea de zi la cererea ALDE (prin vocea deputatului spaniol Jordi XUCLÀ) și cu susținerea a zece delegați din cinci țări.

Delegația Republicii Moldova este compusă din șapte membri, deși Moldova are dreptul să fie reprezentată de 10 deputați.

În rezoluția care este supusă votului în această seara, se arată că, delegația nu poate fi acceptată pe motiv că, pentru al doilea an consecutiv, „nu este completă și din ea lipsesc componenți ai principalelor partide politice reprezentate în Parlamentul de la Chișinău.”

În textul rezoluției se face referire în special la Partidul Liberal, care nu este reprezentat în delegația Moldovei la APCE. O situație similară s-a înregistrat și anul trecut, numai că atunci nici un deputat din APCE nu a contestat delegația moldovenească, iar organizația a aprobat-o așa, deși era incompletă. Potrivit reglementărilor APCE, un deputat susținut de încă zece din cinci țări diferite poate contesta acreditarea unei delegații naționale, dacă are argumente care se sprijină pe regulile de constituire a APCE.

Comitetul pentru Reguli și Proceduri al APCE propune acreditarea delegației, concomitent cu „suspendarea automată a dreptului de vot, din aprilie 2016, dacă până la acea dată situația nu este remediată.”

În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:17 0:00

Potrivit raportorului Egjdius Vareikis, APCE are de ales între două variante: „Fie ratificăm delegația acum, dar aceasta înseamnă că va fi vom reprezentată doar de șapte deputați, fie așteptăm până în aprilie, și atunci vom acredita zece membri. Înțelegem că situația din țară este complexă și, deși, în general APCE este foarte strictă, am facut o excepție în acest caz ca să permitam Moldovei să își completeze delegația.”

Potrivit regulamentelor APCE, la începutul fiecărei sesiuni de iarnă (ianuarie a fiecărui an) fiecare țară trebuie să prezinte spre acreditare lista cu deputații membri ai delegației la APCE. Procedura de verificare a acreditărilor la fiecare început de an parlamentar permite parlamentelor naționale să își actualizeze reprezentarea politică în funcție de evoluțiile care au avut loc între timp în componența parlamentelor (prin alegeri, prin reconfigurarea puterii, respectiv opoziției etc).

În rezoluția întocmită de fostul raportor pentru Moldova, Egidijus Vareikis, se face o scurtă prezentare a situației politice de la Chișinău, de la alegerile din anul 2014 până în prezent, inclusiv modalitatea prin care a fost învestit guvernul Pavel Filip.

„Cel puțin trei din cele patru locuri aparținând puterii de la Chisinau sunt ocupate de partide aflate in opoziție, iar Partidul Liberal, aflat la putere, nu are nici un reprezentant”, se arată în document.

În rezoluție se mai explică faptul că, Republica Moldova nu a putut prezenta o lista cu membrii delegatiei sale la APCE deoarece parlamentarii moldoveni trebuie mai întâi acreditați in Parlamentul de la Chișinău, iar acest lucru nu poate avea loc decât în sesiunea din februarie a legislativului moldovean.

Deputata PLDM, Liliana Palihovici, șefa delegației R. Moldova la APCE, explică: „[…] Moldova nu este singura țară cu o delegație incompletă, dar doar noi am fost contestați. […] Proiectul rezoluției prevede ca delegația să fie acreditată acum, iar până în sesiunea din aprilie să completam delegația. […]

Este foarte important ca Moldova să aibă o delegație acreditată pentru a putea contribui și a putea profita de calitatea sa de membru APCE. Când Moldova a aderat la COE și APCE, a aderat și la sistemul de valori de aici, și s-a angajat să contribuie la promovarea valorilor in țară. Iată, avem pe agenda acum un raport despre accesul tuturor copiilor la invățământul de calitate. Un subiect foarte important și pentru cetățenii Moldovei. Este bine să reprezentam Moldova aici pentru ca și cetățenii Moldovei să poate profita de legislatia promovată de Consiliul Europei. Primim lectii aici (necesare in construirea democratiei, a unui sistem corect de justitie, a descentralizarii, a activității partidelor politice), Moldova are multe de învățat de la celalate 46 de state membre și putem, la rândul nostru, impărtăși experiența noastră. Eu cred ca plenul va fi de acord să ajute Moldova să își completze lista.”

XS
SM
MD
LG