Cum era de așteptat, spre deosebire de România, Bulgaria este aspru criticată în raportul de țară anunțat azi la Bruxelles în cadrul mecanismului de colaborare și control. În document este pusă sub semnul întrebării independența justiției bulgare de imixiuni politice. În ultimul an nu a fost încheiat nici-un dosar de corupție la nivel înalt.
Într-o prima reacție la raportul Comisiei liderii principalelor formațiuni în coaliția aflata la guvernare – partidul GHERB al lui Boiko Borisov și Blocul reformator, au cerut demisia Consiliului Suprem de Justiție. În acest mod vina pentru blocarea reformelor și pentru lipsa de rezultate în combaterea corupției și crimei organizate a fost aruncata pe un organ constituit de actualii guvernanți despre care opoziția și societatea civilă afirmă că execută ordine politice.
Cum era de așteptat înalții magistrați au refuzat să demisioneze. Ei au calificat cererea de demisie drept un act de populism politic lipsit de logică juridică.
„Cererea de demisie a Consiliului Suprem de Justiție reprezintă un amestec nepermis în activitatea justiției”, a spus liderul foștilor comuniști, Mihail Micov.
Partidul „Democrați pentru o Bulgaria puternică”, care a părăsit Blocul reformator, a cerut demisia procurorului șef Țațarov și a președintelui Tribunalului administrativ suprem, Kolev, considerați a fi o alegere personală a primului ministru.
Declinând orice responsabilitate pentru criticile Comisiei europene, premierul Borisov, a declarat că raportul de țara trebuie adresat Consiliului Suprem de Justiție, nu guvernului, pentru că – „nu noi răspundem pentru lipsa de sentințe în cazurile de corupție și de crima organizată”.
El a aruncat vina pentru nerealizarea reformei în justiție asupră ex-ministrului Hristo Ivanov, care însă a demisionat în semn de protest la nerespectarea, de către partidele aflate la guvernare, a strategiei de reforme aprobata cu câteva luni în urmă de aceiași majoritate parlamentară.
Borisov a declarat că mafia și oligarsii urmăresc destabilizarea țării. Aparând succesele guvernului în combaterea contrabandei el a anunțat că în ianuarie vămilie au realizat venituri cu 450 de milioane euro mai mari fața de aceiași luna a anului 2015.