Linkuri accesibilitate

În ajunul preliminarelor republicane în campania pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite


Omul de afaceri Donald Trump, care conduce în sondajele de opinie, a decis să nu se prezinte la ulrina dezbatere a republicanilor.

Astazi, ultima dezbatere a republicanilor, înainte de caucusurile din Iowa, debutul preliminariilor republicane pentru prezidentialele americane. Despre cum se poziționează candidații, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Vestea cea mai importanta, legata de aceasta dezbatere este legata de candidatul care nu va fi acolo. Omul de afaceri Donald Trump, care conduce in sondajele de opinie, a decis sa nu se prezinte argumentind ca una dintre moderatoarele de la Fox News nu-l trateaza echitabil. Este fireste o manevra a acestui maestru in marketingul politic si ramine de vazut daca calculul se va dovedi bun.

Donald Trump este angrenat intr-o cursa extrem de strinsa la caucusurile in Iowa cu senatorul conservator de Texas, Ted Cruz. El mizeaza pe faptul ca presa va vorbi mai mult despre absenta lui la dezbatere decit despre debaterea in sine si in plus, nu se expune intrebarilor moderatorilor si atacurilor contracandidatilor sai, care ar putea sa dea la iveala faptul ca nu are raspunsuri satisfacatoare la multe chestiuni aflate pe agenda alegatorilor.

Trump isi doreste, de asemenea, sa-l expuna pe Cruz pentru ca, in absenta sa, atacurile se vor indrepta impotriva celui de-al doilea favorit care este senatorul de Texas. Este un calcul pragmatic, dar fireste ca el poate sa devina un bumerang daca alegatori inca nehotariti il vad ca pe un act de lasitate.

In lipsa miliardarului, dezbaterea va oferi celorlalti candidati o ocazie de a vorbi mai mult si a pleda in fata celor care urmeaza sa voteze. Dupa cum se stie, exista in acest numeros grup republican citeva optiuni distincte: cei veniti din afara sistemului - Trump si Carson; cei din sistem care se prezinta ca anti-sistem, senatorul Cruz; si un numeros grup de politicieni considerati ca fiind moderati si din interiorul sistemului, care se prezinta insa ca reformatori: senatorii Rubio si Paul si guvernatori sau fosti guvernatori Kasich, Christie si Bush.

In Iowa, in preliminarii se prezinta in numar mai mare dreapta religioasa si ultra-conservatori de aceea cei care conduc acum sint Trump - votul populist, Cruz - ultra-conservator anti-sistem - si Rubio, probabil cel mai conservator dintre moderati. Plecind de la aceasta premiza dezbaterea are si ea falii si ramine de vazut cum se vor pozitiona candidatii, in absenta lui Trump.

XS
SM
MD
LG