Linkuri accesibilitate

Anatol Țăranu: „Se creează impresia că omul nu prea îşi dă seama pe ce lume trăieşte”


Reacții la controversatul apel făcut de Alexandr Kalinin, care i-a cerut lui Putin să „salveze” poporul moldovean.

Un apel controversat în adresa lui Vladimir Putin lansat de un reprezentant al moldovenilor stabiliți la Moscova a devenit subiect de ironii pe rețelele de socializare. Alexandr Kalinin, președintele Congresului diasporei moldovenești din Rusia, a spus în apelul lansat săptămâna aceasta că moldovenii ar fi „ultimul popor slav”, dar că sunt pe cale de dispariție din cauza politicilor propriei guvernări, iar cel care trebuie să intervină și să-i salveze este Putin. Ce cred oare alți moldoveni stabiliți la Moscova?

Alexandr Kalinin şi-a lansat apelul video adresat preşedintelui Federaţiei Ruse pe reţeaua de socializare Facebook, dar şi pe pagina web a organizaţiei pe care o conduce - Congresul diasporei moldovenești din Rusia.

„Domnule Putin, Moldova trece printr-un moment istoric dificil - elita politică, Parlament şi guvern neconstituţionale obsedaţi de un singur lucru – menţinerea la putere. Vladimir Valodimirovici aveţi rolul de a salva ultimul popor slav. În numele poporului moldovean şi al diasporei vă rugăm să salvaţi naţiunea moldovenească şi să nu lăsaţi să dispărem din istorie.”

Alexandr Kalinin anunţa anul trecut că va participa activ în politica moldovenească şi că ar intenţiona chiar să creeze un partid al diasporei. După cel mai recent protest de amploare de la Chişinău, cel de duminică, Kalinin declara că „diaspora moldovenească din Rusia e gata să revină în patrie şi să susţină mişcarea protestatară.” Disponibilitate la care a făcut aluzie şi Renato Usatîi afirmând că biletele de tren şi la cursele aviatice sunt cumpărate ca pâinea caldă de emigranții moldoveni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Congresul diasporei moldoveneşti, condus de Alexandr Kalinin, este una din cele mai mult de 20 de asociaţii ale moldovenilor stabiliţi în Federaţia Rusă, se spune pe pagina web a Ambasadei Republicii Moldova.

Luându-le la rând am dat de liderul Asociaţiei tinerilor moldoveni din Rusia, Grigore Cojocaru. În opinia sa, Alexandr Kalinin nu e tocmai persoana cea mai reprezentativă să vorbească, fără drept de apel, în numele întregii diaspore moldovene din Rusia:

„Ceea ce spune el referitor la faptul că reprezintă interesele în ansamblu a diasporei moldoveneşti din Rusia nu este tocmai corect. El reprezintă interesele organizaţiei sale. Sunt şi alte asociaţii ale diasporei atât în Moscova, cât şi în alte oraşe. Nu am auzit ca ele să menţină un contact strâns cu Kalinin. Organizaţia pe care el o conduce am impresia că e mai curând o structură comercială care oferă servicii contra cost pentru moldovenii care întâmpină probleme în Rusia. E o practică firească. Dar să spunem că el reprezintă interesele diasporei ar fi eronat.”

Iată cum vede de la distanţă Grigore Cojocaru situaţia din Republica Moldova:

„E o situaţie îngrijorătoare în Moldova. Am văzut că Platforma DA, Igor Dodon şi Renato Usatîi şi-au unit eforturile. Sper că se vor alătura şi alţii, care într-adevăr sunt îngrijoraţi pentru binele ţării. Oamenii trebuie să găsească forţe pe intern, fără amestecul altor state, ca să redreseze situaţia. Nici Rusia, nici România sau Ucraina nu trebuie să se implice, să influenţeze situaţia. Moldova este un stat suveran. Toate problemele trebuie soluţionate pe plan intern. Nu trebuie de scos gunoiul din casă. Până la urmă, cetăţenii au permis acestei guvernări să ajungă la putere şi tot cetăţenii trebuie să rezolve problema acum, prin metode paşnice. Puterea supremă aparţine poporului. De aceea cred că apeluri ca cel a lui Kalinin sau ale altora nu îşi au locul.”

Analistul politic Anatol Ţăranu, fost Ambasador al Moldovei în Rusia, spune că asemenea apeluri, pur şi simplu, trebuie ignorate:

„E foarte greu să comentezi aşa o aberaţie, când în secolul 21 se cere unui preşedinte a unui stat străin să apere naţiunea unui alt stat suveran. E vorba de o declaraţie-aberaţie. E chiar greu să încerci să sesizezi care a fost obiectivul, scopul acestei declaraţii. Se creează impresia că omul nu prea îşi dă seama pe ce lume trăieşte. O asemenea declaraţie nici nu trebuie să fie comentată, pur şi simplu, trebuie să fie trecută cu tăcere fiind e evident că nu va avea nici o repercusiune. E de neconceput ca autorităţile ruse să reacţioneze la asemenea declaraţii.”

Reacţiile internauților care au vizionat apelul adresat lui Vladimir Putin sunt diferite. Unii l-au susţinut. „Sper că aţi trimis şi oficial acest apel. Moldova trebuie ajutată urgent”, a scris un internaut originar din Rusia. Alţii l-au criticat. „Nici în ruptul capului nu pot să înţeleg atunci când cineva în numele meu şi chiar cu pretenţia de a vorbi în numele întregului popor moldovenesc lansează asemenea apeluri”, notează un tânăr care scrie că e moldovean vorbitor de limbă rusă. O a treia categorie de internauți au ironizat pe seama gestului mai curând publicitar al liderului care are nevoie de audiență pentru a presta serviciile de asistență pentru emigranții moldoveni stabiliți în Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG