Linkuri accesibilitate

Administrația Obama susține aserțiunea că Vladimir Putin este o „întruchipare a corupției”


Președintele Vladimir Putin
Președintele Vladimir Putin

Rusia reacționează criticînd sever Statele Unite.

După un oficial american al ministerului de finanțe, care a spus că președintele rus Vladimir Putin este corupt, și Casa Albă a anunțat că împărtășește această descriere. Kremlinul a reacționat cu furie, spunând că afirmațiile americane sunt „revoltătoare și insultătoare”.

Josh Earnest
Josh Earnest

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a fost întrebat dacă administrația Obama este de acord cu declarațiile lui Adam Szubin, secretarul în exercițiu pentru terorism și crime financiare al Ministerului american de finanțe. Acesta a spus într-o emisiune la BBC de luni seara că președintele rus Vladimir Putin reprezintă „întruchiparea corupției”.

„Este o evaluare a Ministerului de finanțe și cred că reflectă întocmai punctul de vedere al administrației”, le-a declarat jurnaliștilor la Washington purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Adam Szubin
Adam Szubin

În emisiunea BBC Panorama, Adam Szubin, care supraveghează politicile de sancțiuni internaționale americane, a răspuns afirmativ la întrebarea dacă Putin este corupt: „Din punctul nostru de vedere, da”.

Szubin a mai spus că liderul rus „își îmbogățește prietenii, aliații apropiați din patrimoniul statului, marginalizându-i în același timp economic pe cei pe care nu-i consideră prieteni”. „Fie că sunt bogățiile energetice ale Rusiei, fie că sunt alte contracte de stat, Putin le canalizează spre cei despre care crede că îl vor servi și îi exclude pe cei despre care crede că nu”, a spus oficialul Ministerului de finanțe.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a fost întrebat dacă Statele Unite se gândesc să-l adauge pe Vladimir Putin personal pe lista rușilor sancționați pentru amestecul în Ucraina sau încălcarea drepturilor omului. Josh Earnest a spus că Statele Unite își coordonează sancțiunile cu europenii, iar dacă vor dori să le extindă nu o să trâmbițeze acest lucru din timp pentru a nu le da celor vizați posibilitatea să se pună la adăpost de sancțiuni.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat aspru noua afirmație de la Washington.

„Considerăm inacceptabilă declarația colegului meu de la Casa Albă, atât din punct de vedere al cutumei relațiilor internaționale, cât și al relațiilor bilaterale ruso-americane. Considerăm această declarație revoltătoare și insultătoare. Vom aștepta desigur noi clarificări din partea conducerii de vârf a Statelor Unite”.

Peskov a mai afirmat că Statele Unite ar fi început pregătirile de alegerile prezidențiale ruse. „Până la alegeri mai sunt mai mult de doi ani, dar pregătirile peste ocean au început”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

La începutul săptămânii, Peskov a spus că afirmațiile despre averea ascunsă a lui Vladimir Putin din emisiunea Panorama ar fi „ficțiune pură”.În emisiune BBC era citat atât oficialul american al ministerului de finanțe, cât și un raport al CIA din 2007 care susținea că la acea dată averea lui Putin era de 40 de miliarde de dolari.

Pe hârtie, însă, averea lui Putin este mai modestă decât averile multor alte oficialități ruse, inclusiv ale miniștrilor. La o conferință de presă tradițională de sfârșit de an, liderul rus nu a știut să spună, în 2014, ce salariu primește.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG