Linkuri accesibilitate

Bulgaria și Ungaria propun măsuri radicale împotriva migranților


Migranți sirieni la granița turco-bulgară
Migranți sirieni la granița turco-bulgară

Premierii Viktor Orban și Boiko Borisov își coordonează pozițiile la Sofia.

Premierul ungar Viktor Orban s-a aflat într-o vizită la Sofia joi și vineri.Din declarațiile celor doi prim-miniștri a reieșit că Bulgaria și Ungaria au poziții aproape identice în privință migranților.

Viktor Orban a laudat măsurile aplicate de guvernul Borisov în vederea opririi valului de migranți la frontiera cu Turcia. El a adaugat că Uniunea Europeană trebuie să invite Bulgaria în zona Schengen. „Se pune însă problema dacă Bulgaria va accepta să adere la o instutuție pe pat de moarte”, a adăugat premierul ungar.

El a constatat că Bruxelles-ul nu recunoaște rezultatele exelente ale Bulgariei în combaterea contrabandei și a traficului ilegal de persoane „chiar dacă în zona Schengen nu există o țară cu rezultate mai bune”.

Răspunzând criticilor europene, premierul ungar a avertizat că migrația a devenit problema ce ține nu de principii ci de securitatea cetățenilor.

Orban a anunțat că premierul bulgar a fost invitat la reuniunea de la 15 februarie a celor patru țări din Europa centrală ce formează Grupul de la Vișegrad.

Boiko Borisov la rândul său a amintit de propunerea Bulgariei să fie închise pentru migranți frontierele Uniunii până când cei veniți nu vor primi locuri de muncă și case. El a mai spus că aceasta poziție exprimată cu în urmă cu șase luni, a fost salutată nu numai de Ungaria, dar și de Marea Britanie.

Cei doi prim-miniștri au apreciat pozitiv dezvoltarea relațiilor bilaterale. Victor Orban a declarat că la baza acestor relații stă „stima reciprocă, care lipsește în cadrul Uniunii Europene”. Spre deosebire de politicienii și oamenii de afaceri din alte țări europene, printre care Germania, Franța și Italia, premierul ungar nu a văzut probleme cu corupția sau crima organizată în mediul bulgar de afaceri. El a promis mai multe burse pentru studenții bulgari în Ungaria.

XS
SM
MD
LG