Linkuri accesibilitate

Ion Ciontoloi: „Noi nu avem clasă politică care ar dori sincer schimbări în republică”


Interviu cu președintele raionului Căușeni.

Ion Ciontoloi: „Mai mare incertitudine și neclaritate ca în ziua de astăzi nu a mai fost în Republica Moldova. Ne-am dorit schimbare. Multă lume s-a bucurat, când au venit în 2009-2010 partidele pro-europene, și-au legat speranțele de o țară europeană, de un trai european. Dar speranța europeană a fost furată. Una că a fost furată, dar și ideea europeană a fost discreditată de partidele de la guvernare. Ne arată și sondajele. Noi trăim în Moldova, eu trăiesc la sat și aud care sunt părerile cetățenilor.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră sunteți exponentul acestor partide?

Ion Ciontoloi: „Da, sunt exponentul acestor partide. Aveam și eu speranța, ca toți ceilalți cetățeni, că, odată cu venirea unor partide pro-europene, vom schimba viața noastră, a cetățenilor, spre bine.”

Europa Liberă: Unde s-a împotmolit situația? Cei de la guvernare au trebuit să aibă o clarviziune și să știe cum să facă adevărate reforme. Dar când ați perceput că lucrurile nu merg spre bine?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:49 0:00
Link direct

Ion Ciontoloi: „Mai mulți exponenți ai partidelor, inclusiv ai partidului din care fac parte, cu ideea integrării europene și-au acoperit propriile afaceri și propriile interese. Ceea ce s-a descoperit cu furturile din sistemul bancar, cu alte delapidări a fost totuși o decepționare a multora, dar nu numai aceasta. Eu vorbeam cu colegii și gândesc că noi, în primul rând, nu avem clasă politică care ar dori sincer schimbări în republică. Atât de deschis și atât de simplu se

Atât de deschis și atât de simplu se vorbește astăzi cât costă votul unui deputat, cât costă traseismul politic al unui deputat ales pe listele unui partid, care a subsemnat un program care a fost susținut de alegători, ca peste noapte să treacă în altă tabără, într-o altă echipă politică, care este diametral opusă și ca program, ca idee, ca susținere din partea alegătorilor.

vorbește astăzi cât costă votul unui deputat, cât costă traseismul politic al unui deputat ales pe listele unui partid, care a subsemnat un program care a fost susținut de alegători, ca peste noapte să treacă în altă tabără, într-o altă echipă politică, care este diametral opusă și ca program, ca idee, ca susținere din partea alegătorilor. Atât de deschis și atât de cinic, și atât de obraznic se fac lucrurile acestea. Noi nu putem să ne supărăm pe alegător. Totuși, e vina noastră că a devenit acel care este. Atât de liber se vorbește că, pentru a avea participanți la un miting sau la o altă manifestație, organizată de un partid sau altul, ca să ai oameni la această manifestație, trebuie să îi achiți, care plătesc 50 de lei, care 150, care 200, nemaivorbind de alegeri, atunci când avem alegeri fie parlamentare, fie locale. Poate la locale mai puțin, dar la parlamentare atât de deschis se vorbește despre coruperea alegătorilor. Și noi cunoaștem că deja alegătorul nostru spune: „Ce voi avea eu personal?”. Dacă îi spui că vom avea creștere economică, că vom avea salarii, pensii, o grădiniță, un drum, un apeduct, conductă de gaz, puțin cred și puțin îi interesează. „Da, pe acestea le va avea localitatea. Eu personal ce voi avea?”. Dacă va avea 100 de lei sau un sac de făină îl interesează și pentru el e mai convingător.”

Europa Liberă: Și de aici, observatorii spun că a început și o degradare în societate. Mai sunt capabili cineva dintre politicieni să își dea seama de greșelile pe care le-au făcut, că au călcat de atâtea ori pe aceeași greblă? Aceiași politicieni să fie oameni model pentru societate? Sau trebuie totuși să apară sânge proaspăt în politica moldovenească?

Ion Ciontoloi: „Eu la moment nu văd oameni model pentru politica moldovenească. Sunt reprezentant al partidelor de dreapta, aceasta mi-a fost și îmi este convingerea. Pe eșichierul de stânga nici nu am văzut și nici nu vreau să analizez, nu văd pe nimeni. Cu părere de rău, noi nu prea avem astăzi partide politice convingătoare și credibile pe eșichierul de dreapta. Vor fi o speranță noile fețe în politică, cei care se bucură de credibilitate din partea populației, din partea alegătorilor. Și văd fețe noi, tinere. Poate puțină speranță vor insufla ei.”

Europa Liberă: A fost înscăunat un nou guvern. Pe de altă parte, continuă lumea să iasă în stradă şi să protesteze. Dumneavoastră credeţi că s-a dezamorsat cel puţin pe moment situaţia? S-ar putea găsi un compromis între guvernare şi protestatari? La ce evoluţie vă aşteptaţi?

Ion Ciontoloi: „Protestatarii şi guvernarea vor lucruri diametral opus. Protestatarii vor alegeri anticipate, guvernarea sub niciun pretext nu acceptă alegeri anticipate. Cum vor evolua lucrurile? Nici nu încerc să prezic, dar nu ştiu dacă cineva cunoaşte ce se va întâmpla mâine sau într-un viitor apropiat.”

Europa Liberă: Dar cum aţi proceda dumneavoastră, dacă aţi fi acolo, în vârful puterii? Ce aţi face, ca să găsiţi compromis între cei nemulţumiţi şi între cei din Parlament, care nu acceptă anticipatele? Şi anticipatele sunt o salvare sau, din contra, pe moment anticipatele ar agrava şi mai mult situaţia?

Ion Ciontoloi: „Îmi vine greu să spun cum aş proceda eu, dacă aş fi în locul guvernării sau în fruntea protestatarilor. Cred că se putea atinge un compromis, acum câteva luni, dar situaţia prea mult a înaintat şi părţile s-au poziţionat cu

Evident că alegerile anticipate vor complica situaţia şi mai mult, dar şi să fie tolerată situaţia aşa cum este nu se mai poate.

propuneri diametral opuse şi au înaintat prea departe. Alegerile anticipate sunt o problemă pentru Republica Moldova. O lună-două în urmă eram împotriva alegerilor anticipate, deoarece ştiam situaţia care este în ţară, dar şi acum, la început de an, fără un buget aprobat de către Parlament, venituri în bugetul de stat nu vin sau vin într-o măsură foarte mică, ceea ce nu dă posibilitatea de a acoperi cheltuielile curente, nu mai vorbesc de un buget de dezvoltare. Evident că alegerile anticipate vor complica situaţia şi mai mult, dar şi să fie tolerată situaţia aşa cum este nu se mai poate. Nici nu ştiu ce aş sfătui, posibil că ar fi o ieşire alegerile anticipate, o guvernare nouă.”

Europa Liberă: Când să aibă loc aceste alegeri?

Ion Ciontoloi: „Să zic în primăvara aceasta, anul acesta. Noi nu ştiu dacă vom fi în stare să supravieţuim sistemul bugetar aceste luni, două, trei, patru, cinci luni, cel puţin jumătate de an, cât vor dura alegerile anticipate. Şi iarăşi, cine va veni în urma alegerilor anticipate? Eu aş fi de acord că trecem printr-o situaţie de criză, strângem cureaua cât mai strâns, facem alegeri anticipate şi vine o clasă nouă politică care schimbă radical situaţia şi peste jumătate de an începem a trăi aşa cum doresc majoritatea cetăţenilor. Dar am foarte mari temeri, dubii că cei care vor veni în urma alegerilor anticipate vor fi alţii. Una dintre probleme este că vor câştiga partidele de stânga şi vor schimba cursul european, cel puţin care a fost declarat de actuala guvernare. Nu ştiu dacă numai aceasta este problema principală. Eu aş zice că un pericol este că, după mari cheltuieli, ar putea avea aceeaşi configuraţie în Parlament şi numai vom trece iarăşi printr-o criză politică, printr-o criză economică destul de dură şi simţitoare pentru toţi cetăţenii şi rezultatul, cel pe care şi-l doresc mulţi, nu va fi atins.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, foarte multă lume a pierdut încrederea în cei care astăzi promit schimbarea şi bunăstarea, pentru că ei au avut la dispoziţie şase ani. Şi în aceşti şase ani s-a furat miliardul, s-a compromis reforma în justiţie. Cum cu aceeaşi oameni poţi schimba lucrurile în bine, dacă răul de la ei porneşte?

Ion Ciontoloi: „Sunt de acord cu părerea mai multor cetăţeni, că timp de şase ani s-au făcut şi lucruri bune – liberalizarea regimului de vize, semnarea Acordului de Asociere, lucruri importante pentru republică şi bune. Eu aş putea

Noi am promis pensii decente, noi am promis locuri noi de muncă, dar în realitate tot mai multă lume părăseşte ţara.

spune că şi la nivel de localităţi, la nivel de raioane s-au reparat multe şcoli, grădiniţe, infrastructură, drumuri, apeducte, sisteme de iluminare stradală. Şi multe lucruri într-adevăr în infrastructură s-au făcut, dar, cu părere de rău, problemele principiale, principale – creşterea economiei, locuri de muncă, justiţie corectă şi mediu de afaceri susţinut, dacă nu susţinut, cel puţin să nu fie sugrumat, să nu i se pună diferite obstacole, să i se impună. Noi am promis pensii decente, noi am promis locuri noi de muncă, dar în realitate tot mai multă lume părăseşte ţara. Şi timp de şase ani noi ceea ce am promis, că vom întoarce cetăţenii noştri în ţară, ba dimpotrivă, mai mulţi au plecat. Şi chiar acum discut cu mulţi colegi, prieteni, cunoscuţi, o bună parte numai aşteaptă să-şi perfecteze actele ca să plece. Noi constatăm numai un fapt – astăzi avem mai puţini angajaţi decât pensionari. Cum va supravieţui ţara noastră? Chiar nici nu mă gândesc, nici nu îmi închipui cum. Cred că revolta va creşte. Nu văd premise reale de a se îmbunătăţi situaţia în ţară. Eu nu văd cel puţin în timpul apropiat o creştere economică posibilă, nu văd locuri de muncă care ar domoli revolta, nu văd o creştere de salarii, pensii. Într-adevăr cetăţenii noștri sunt nemulţumiţi de furturi, delapidări, de justiţia care este selectivă şi toată lumea ştie că este la comandă. Primordial fiecare locuitor, fiecare cetăţean vrea un loc de muncă decent şi bine plătit, ca să-şi poată achita cele mai stringente necesităţi. Cu părere de rău, nu văd în timpul apropiat ca acest obiectiv să fie atins. Și evident că vor creşte revoltele.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG