Linkuri accesibilitate

Cum vrea Donald Tusk să prevină ieșirea Marii Britanii din UE


Belgium -- A letter sent by European Council Scrisoarea trimisă marți 20 februarie 2016 lideirlor din UE de președintele Consiliului European
Belgium -- A letter sent by European Council Scrisoarea trimisă marți 20 februarie 2016 lideirlor din UE de președintele Consiliului European

Philip Hammond: „Ni s-a luat prea mult din suveranitate şi am primit prea puţin din punct de vedere economic”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a dat publicităţii un set de propuneri care ar putea să împiedice ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Discutiile si negocierile au fost purtate in ultimele zile între premierul conservator de la Londra David Cameron si reprezentaţi de la vîrful structurilor comunitare.

Propunerile făcute Londrei de Donald Tusk trebuie să fie aprobate de cele 27 de tari membre ale Uniunii si ele vor fi discutate la summitul de la Bruxelles din 18 -19 februarie. David Cameron :

„Am spus că doresc un sistem de „cartonaş rosu” din partea parlamentelor tarilor membre care să poata să blocheze legislatia impusa de Comisia Europeana; mi s-a spus că nu voi obtine acest lucru – ei bine, este in schita de document. Mi s-a spus că nu voi obţine o amînare pe 4 ani pentru ca migranţii sa primeasca beneficiile de munca din Marea Britanie – si si acest lucru este în document. Mi s-a mai spus că nu voi obţine ca Marea Britanie să iasă din conceptul unei Uniuni înca si mai integrate şi iata, şi acest lucru este destul de clar stipulat de document. Aşadar au fost inregistrate progrese reale, mai trebuie să stabilim şi detaliile si sa le batem în cui, dar am spus că vom obtine aceste lucruri în aceste 4 domenii importante, şi documentul obţinut arată că am facut progrese.”

Într-un mesaj postat pe twitter, Donald Tusk spune că solicitatile Marii Britanii au fost ca o dilema de tip shakespearian: a fi sau a nu fi... împreună. „Propunerea mea a fost pentru o nouă înţelegere”, a adăugat Tusk

Mai mulți experti din tarile comunitare se vor intilni vineri pentru a discuta detaliile înţelegerii, unde multe fiind lasate în suspensie.

Astfel, scrie agentia Associated Press citindu-l pe Donald Tusk, chiar dacă propunerie merg pe linia solicitatilor Londrei, „ele nu încalca principiile pe baza cărora a fost creat proiectul Uniunii Europene”.

De exemplu, propunerea de a limita ajutoarele sociale pentru muncitorii migranti din tarile comunitare va trebui aprobată la nivelul consiliului Uniunii, iar acest mecanism de „salvgardare” se poate aplica în cazul în care numarul migrantilor europeni este „expcepţional de mare”, sau dacă tara este victima unor abuzuri repetate.

David Cameron a declarat că daca Bruxelles-ul îi accepta planurile, atunci el însuşi va milita ca Marea Britanie să ramîna în Uniunea Europeană la referendumului pe care urmeaza sa il organizeze anul viitor.

Marea Britanie a fost vazută mereu ca un membru al Uniunii cu un picior in ea si cu celaltat in afara ei, mai ales că nu a aderat nici la moneda unica europeana şi nici la spatiul de libera circulație Schengen.

Unicitatea cazului Marii Britanii in UE a trezit semne de întrebare de la bun început, dar ideea unui Brexit este vazută ca o ameninţare reală pentru întregul proiect european, într-o perioada în care Uniunea este confruntată cu o serie de alte probleme majore, cum sînt situaţia Greciei şi fluxului neobițnuit de mare de imigranţi din afara spaţiului comunitar.

Ultima prevedere a schiţei de document propusa de Donald Tusk Londrei spune ca toate punctele înţelegerii vor fi puse în practica dupa ce Marea Britanie va informa Consiliul European că a decis să ramîna in cadrul Uniunii.

Marți la Roma, ministrul britanic de externe Philip Hammond a declarat că întelegerea dintre Londra și Bruxelles e menita sa re-echilibreze rolul unui stat suveran in cadrul Uniunii Europene:

„Cred că atunci cind intrăm într-o organizatie – indiferent daca este Uniunea Europeana sau NATO – suntem constienti ca renunţam la o parte din atributele suveranităţii şi acest lucru este echilibrat de beneficiile pe care le obţinem, mai ales cele economice. Ceea ce nu a mers bine in ultimii 20 de ani, este ca ni s-a luat prea mult din suveranitate şi am primit în schimb prea puţin din punct de vedere economic. Acest pachet de propuneri trebuie sa recehilibreze aceasta balanţă.”

XS
SM
MD
LG