Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară


Moldova, Sanatate info, logo
Moldova, Sanatate info, logo

Invitata de astăzi este Sorina David

„În Moldova au fost înregistrate primele decese cauzate de gripă, din sezonul 2015-2016. Victimele sunt două femei, originare din Telenești. Potrivit doctorilor din regiune, acestea au decedat din motiv că s-au adresat târziu la medic, dar și pentru că au încercat să se trateze de sine stătător. Anume acest lucru le-a agravat cel mai mult starea de sănătate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct

Doctorii moldoveni ar putea avea salarii mai mari începând cu luna aprilie. Cel puțin așa afirmă ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, care mai spune că acest lucru se va întâmpla după ce va fi aprobată noua metodologie de calcul al salariului angajaților din sistemul sănătății. Glavan a afirmat că lefurile acestora ar urma să fie majorate cu până la 20%, asta deși ministrul finanțelor a declarat anterior că bugetul statului este auster și că banii disponibili ajung doar pentru plata pensiilor și a salariilor. Mai mult, contactați de Sănătătate INFO, responsabilii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au afirmat că statul, din nou, acumulează datorii pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern, suma datoriilor fiind la moment de 300 de milioane de lei.

Conflictul dintre Ministerul Sănătății și directorul general al Institutului Mamei și Copilului, se pare, a ajuns la final. După câteva luni de tensiuni, în cele din urmă Ștefan Gațcan a renunțat la fotoliul de director al spitalului, iar instituția de vârf în sănătate a și anunțat concurs pentru ocuparea funcției de manager pentru această instituție. Anunțul despre concurs a fost publicat pe pagina oficială a Ministerului ieri, iar candidații care vor să fie director la cel mai mare spital pentru mame și copii din țară își pot depune dosarele în termen de 20 de zile.

Ministerul Sănătății vrea să reducă din banii fondului de rezervă și cel pentru dezvoltare, gestionate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Asta pentru a putea mări bugetul fondului de bază al asigurărilor medicale, care acum constituie 94 la sută din totalul banilor destinați medicinei. Responsabilii ministerului afirmă că este nevoie de o schimbare în retribuirea bugetului din sănătate, deoarece în ultima perioadă au apărut servicii medicale noi, care presupun și cheltuieli mai mari. Propunerea însă nu este privită cu ochi buni nici de Companie și nici de sindicaliștii din domeniu. Cu toate acestea, documentul va fi pus în discuție mâine la ședința Guvernului.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG