Linkuri accesibilitate

Forumul Civic are nouă revendicări


Dacă cei de la putere vor ignora aceste revendicări, atunci protestele se vor intensifica.

Activiștii Platformei DA și din alte partide și organizații critice față de noua guvernare au ținut la Chișinău o conferință de presă la care au repetat revendicările lor pentru actuala putere, în frunte cu aceea legată de organizarea de alegeri anticipate. Conferința de presă a avut loc sub „umbrela” Forumului Civic, o structură de care s-au apropiat la un moment-dat și Igor Dodon și Renato Usatîi. Cei doi politicieni pro-ruși nu au participat însă la acțiunea de joi.

Rezoluţia Forumului Civic, publicată joi, este o sinteză de compromis a revendicărilor formulate vinerea trecută la cea de-a doua întrunire a Forumului, la care s-a discutat cum va continua mişcarea de protest.

Prezentând textul rezoluţiei, directorul IPP, Arcadie Barbăroșie, a precizat că au fost opinii diferite şi chiar divergente. Asta ar explica probabil întârzierea de câteva zile a publicării documentului, anunţată, iniţial, pentru marţi.

Forumul Civic a dat guvernării un răgaz de 30 de zile pentru îndeplinirea unei liste de nouă revendicări, între care: modificarea cadrului legislativ în domeniul reglementării sistemului bancar, selectarea guvernatorului Băncii Naționale în cadrul unui concurs jurizat de experți internaționali, numirea membrilor CEC în baza unui concurs transparent, dar şi demisia Procurorului General, a conducerii CNA şi a tuturor membrilor CCA.

În textul rezoluţiei se precizează însă că „singura soluţie pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor rezidă în organizarea alegerilor anticipate”.

Semnatarii cer organizarea scrutinului concomitent cu alegeri prezidenţiale directe, nu mai târziu de toamnă.

„Ansamblul de condiții trebuie negociate cu guvernarea, cu sprijinul unui mediator internațional echidistant”, se arată în textul rezoluției.

Dacă cei de la putere vor ignora aceste revendicări, atunci protestele se vor intensifica, se mai precizează în document.

Arcadie Barbăroşie: „Acesta este un set minim, dar chiar minim. Sunt condiţii pentru o lună de zile. În cadrul Forumului au fost formulate mai multe revendicări care nu pot fi realizate în 30 de zile. Realizarea acestora în 30 de zile înseamnă că există o bună voinţă. Personal eu sunt destul de sceptic, dar întotdeauna dau o şansă. Vom continua să monitorizăm implementarea şi vom reveni cu următorul set de revendicări pentru următoarea perioadă. Ei nu pot fi lăsaţi nemonitorizaţi şi nesupravegheţi. Acestea sunt nişte condiţii absolut minime asupra cărora vom atrage atenţia şi partenerilor pentru dezvoltare. ”

Una din cerințele formulate expres în Rezoluție Forumului, şi anume înregistrarea neîntârziată a partidului politic Platforma „Demnitate și Adevăr”, a trezit deja reacții în mediul analiştilor, care sugerează poziţia oarecum privilegiată a Platformei „Demnitate și Adevăr”.

La conferinţa de presă au fost prezenţi mai mulţi fruntași ai Platformei DA, dar şi reprezentanţi ai câtorva ONG-uri.

Au absentat însă liderul PSRM şi al Partidului Nostru, Igor Dodon şi Renato Usatîi.

Solicitat de Europa Liberă, Renato Usatîi a spus că partidul său sprijină planul de acțiuni prezentat de Forumul Civic:

„Noi ne-am întâlnit astăzi dimineaţa. Am lucrat la această rezoluţie. Au mai fost incluse nişte modificări. Am decis să prezinte reprezentanţii societăţii civile această rezoluţie.”

Liderul socialiştilor Igor Dodon a postat un mesaj pe Facebook în care afirmă că nu face parte din Forumul Civic şi că îl leagă de această entitate doar unele deziderate comune.

Dodon a precizat: „nu vom da un răgaz de 30 de zile acestei guvernări. Ea nu trebuie să prindă rădăcini. Noi, socialiștii, vom presa până vom obține toate revendicările noastre”.

Igor Dodon a criticat totodată grupările din Forumul civic pentru că ar aduce mereu în discuție aspectele „geopolitice și identitare”, subliniind astfel diferențele între Paltforma DA și partidul Socialiștilor. „Termenii „european”, „UE”, „donatori” și alții de acest fel sunt prezenți aproape în fiecare mesaj rostit.” Igor Dodon a mai notat „vom menţine relaţiile cu formaţiunile de altă orientare „atât timp cât acest parteneriat face abstracție de geopolitică și de problemele identitare.”

Renato Usatâi, dar şi unul din fruntașii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, au spus că deşi au oferit un răgaz de o lună guvernării pentru îndeplinirea revendicărilor, nu vor renunţa la la proteste. Următorul protest de amploare va avea loc la prima şedinţă în Plen a Parlamentului, care nu se ştie când va avea loc, dar cel mai probabil pe 12 sau 18 februarie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG