Linkuri accesibilitate

Olexey Melnik: „Demisia ministrului economiei arată cât de puternic este factorul corupţiei, specific atât Ucrainei, cât şi R. Moldova”


În Parlamentul de la Kiev la 4 februarie

Interviul dimineții cu un expert în probleme de securitate de la Kiev.

O privire în această dimineaţă spre Ucraina. Săptămâna trecută, la Kiev a demisionat ministrului Economiei, Aivaras Abromavicius, denunţând corupţia generalizată din guvern şi acuzându-l pe unul din principalii aliaţi ai preşedintelui Petro Poroşenko de blocarea reformelor. Se aud prognoze sumbre, inclusiv despre un foarte posibil scrutin anticipat. Cu ce consecinţe? Perspectiva de expert a analistului în probleme de securitate de la Kiev, Olexey Melnik.

Europa Liberă: Cum aţi explica Dvs. dle Melnic motivul din care a demisionat ministrul Economiei, Aivaras Abromavicius?

Olexey Melnik
Olexey Melnik

Oleksey Melnik: „Probabil a sosit momentul în care ministrul economiei a simţit că nu mai are muniţie, a epuizat toate pârghiile de a influenţa lucrurile şi a apelat la această măsură radicală.”

Europa Liberă: Dar este ministrul despre care Ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt, spunea că este unul dintre liderii de top ai promovării reformelor în guvernul ucrainean?

Oleksey Melnik: „Într-adevăr, ministrul Abromavicius era perceput ca un fel de „intrus” în guvernul ucrainean, ca un om care, cu toată sinceritatea, doreşte schimbări în Ucraina, şi nu doar le doreşte, ci ştie şi să le promoveze profesionist împreună cu echipa sa. Faptul că ambasadorul american a fost nevoit să comenteze această situaţie, ceea ce este un lucru nefiresc pentru un diplomat, demonstrează cît de extraordinară este situaţia. ”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:29 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce se aude tot mai des despre probabilitatea mare a unor alegeri anticipate în Ucraina? Asta înseamnă criză?

Oleksey Melnik: „Personal, nu aş lega direct această demisie cu probabilitatea alegerilor anticipate. Despre anticipate se discută de multă vreme. Această coaliţie care se află la putere în Ucraina acum are câteva lucruri puternice de joncţiune: asta e războiul, asta e integrarea europeană, foarte populară în acest moment în Ucraina... Dar se pare totuşi că acele contradicţii interne care există în coaliţie în acest moment sunt mai puternice.

Situaţia cu demisia ministrului economiei arată, la fel, cât de puternic este factorul corupţiei, specific atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Argumentele pe care le-a formulat ministrul economiei şi care au devenit ultima picătură ce a umplut paharul, despre încercările unor anumiţi actori politici de a forţa remanierile de cadre sau de a controla achiziţiile publice, sunt lucruri serioase ce pot desfiinţa orice coaliţie.”

Europa Liberă: Care pot fi consecinţele acestei noi crize politice care se prefigurează la Kiev?

Oleksey Melnik: „Orice alegeri înseamană de fapt intrarea într-o perioadă de „febră” politică, în care elitele politice îşi concentrează atenţia pe campanie electorale şi se declanşează un val nou de populism. Pentru orice stat, aceasta înseamnă o perioadă de stres. Pentru Ucraina, care are o anunită situaţie economică, care se află în stare de război, care a pierdut o parte din teritoriu odată cu ocuparea Crimeii, orice stres suplimentar, chiar dacă acesta nu ameninţă neapărat „să omoare pacientul”, totuşi nu are cum să îmbunătăţească starea lui. Mai ales că nu se văd premise pentru obţinerea, în caz de alegeri, a unei garnituri calitativ superioare pe coridoarele puterii.”

Europa Liberă: Politicienii ucraineni, totuşi, nu pot sau nu vor să se înţeleagă?

Oleksey Melnik: „Eu nu aş dramatiza prea tare starea de lucruri. Stabilitatea pe care o avea Ucraina pe timpul lui Ianukovici nu a fost cea mai bună variantă, când o singură persoană deţine toate pârghiile. Conflictele dintre preşedinte şi premier în Ucraina nu sunt catastrofale. Pe de altă parte, cetăţenii nu înţeleg, fireşte, cum oamenii politici îşi permit, în condiţiile unei agresiuni externe, să se distragă cu lupte politice interstinale.”

Europa Liberă: Cum aţi numi „boala” de care suferă Ucraina în acest moment?

Oleksey Melnik: „Probabil o boală „a maturizării”. Dar aş insista să spun că, totuşi, în acest moment mulţi dintre colegii mei au un sentiment mult mai puternic de siguranţă în ziua de mâine decât cel de acum trei ani, în condiţiile stabilităţii pe care ne-o asigura Ianukovici. Da, există o luptă, da, nu este simplu, dar măcar nu există riscul să fim mânaţi toţi ca o turmă înapoi în stână. Şi mă îndopiesc că cineva poate spune astăzi că în ucraina nu există schimbări positive.”

Europa Liberă: Ce rol în rezolvarea situaţiei ar putea avea UE şi SUA, pe de o parte, Rusia, pe de alta?

Oleksey Melnik: „Aş începe cu Rusia. Kremlinul nu a reuşit să obţină ceea ce şi-a plănuit doi ani în urmă să obţină pe calea militară. El e foarte interesat de destabilizarea situaţiei interne din Ucraina şi va juca orice carte în acest sens. Asta ar trebui să fie în capetele tuturor liderilor politici din Ucraina care fac declaraţii patriotice. În ce ţine de UE şi SUA, aceste două părţi sunt interesate ca Ucraina să reuşească, pentru ca poporul ucrainean să trăiască bine. UE a semnat cu Ucraina un acord de asociere, în care Kievul şi-a luat nişte angajamente. Asta înseamnă că Ucraina a permis UE nu doar să facă a numite sugestii, ci să pună şi întrebări incomode când e cazul. Fie că legate de corupţie, fie de reforme, fie de ajustarea normelor ucrainene la cele europene. Deci, acest gen de întrebări incomode nu mai înseamnă amestec în treburile interne ale Ucrainei. ”

Europa Liberă: Totuşi, această demisionare pentru dvs. personal e un semn că Ucraina nu va reuşi să se reformeze sau mai degrabă un semn bun, în sensul că se dă o luptă serioasă în numele reformelor?

Oleksey Melnik: „Am să mă repet, dar voi insista că nu se poate spune că în Ucraina nu se fac reforme. Ele nu sunt aşa cum s-ar aştepta poate unii, dar reforme se fac, tendinţa este pozitivă, s-a creat baza normativă pentru lupta cu corupţia, toate instrumentele au fost create. În aceşti doi ani, foarte mulţi paşi de acest fel s-au realizat. Nu putem vorbi despre un eşec. Eu personal nu aş pune cruce pe reformele din Ucraina.”

Europa Liberă: Mulţi compară Ucraina cu Moldova în ceea ce ţine de rolul oligarhilor în aceste două ţări şi spun că nu vor reuşi nici una, nici alta, dacă nu înlătură oligarhii de la putere. Ce credeţi despre acest gen de constatări?

Oleksey Melnik: „Într-adevăr, avem foarte multe lucruri în comun, dar nu aş trage paralele atât de directe. În Ucraina, spre deosebire de Republica Moldova, sunt mult mai mulţi oligarhi şi de aici izvorăsc anumite diferenţe. Proporţiile sunt diferite. Eu mă uit foarte atent la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, mai ales de când au început protestele. Cred că ar fi mai bine pentru ambele părţi dacă ar învăţa din lecţiile vecinilor. Una din lecţiile pe care au învăţat-o, aşa cum mi se pare, cei de la Chişinău este că nu se poate să-i vorbeşti poporului tău ca unui duşman. Aş îndrăzni să spun că guvernul de la Chişinău a învăţat această lecţie de la Maidanul de la Kiev.”

XS
SM
MD
LG