Linkuri accesibilitate

Dezbaterile IDIS „Viitorul” - Europa Liberă. Ediția a 11-a


Jurnalistul Vlad Bercu, în discuție cu experții Diana Enachi și Victor Parlicov
Jurnalistul Vlad Bercu, în discuție cu experții Diana Enachi și Victor Parlicov

Vlad Bercu a stat de vorbă cu experții de la IDIS Viitorul Diana Enachi și Victor Parlicov.

Europa Liberă și IDIS Viitorul realizează de mai multă vreme o emisiune de televiziune numită „60 de minute de realism economic”. Pe pagina noastră de YouTube găsiți arhiva ei completă. În minutele următoare vă oferim o sinteză a celei mai recente emisiuni, pe tema politicilor în domeniul concurenței. Moderatorul, jurnalistul și comentatorul economic Vlad Bercu, a stat de vorbă cu experții de la IDIS Viitorul, Diana Enachi și Victor Parlicov.

Vlad Bercu: Vorbim despre concurență. Prima mea întrebare ar fi de ce ar trebui să îl intereseze pe om dacă este o companie monopol sau nu este; este o piață concurențială sau nu; dacă aceste companii ar oferi produse la un preț rezonabil, produse calitative? Pe cât este de important un mediu concurențial într-o economie?

Diana Enachi: „În primul rând, vreau să menționez: concurența nu este de fapt un scop în sine, în cadrul unei economii de piață, dar ea vine ca un deziderat care asigură consumatorului faptul că el plătește pentru un produs sau un serviciu atâta cât trebuie să plătească sau, mai exact, prețul corect. Iar atunci când vorbim de existența unei concurențe libere, o concurență loială în cadrul economiei de piață, atunci vorbim despre existența unor principii clare de stabilire a prețurilor și nu de anumite înțelegeri sau anumite înțelegeri de cartel, monopoluri pe piață. Și aici, iarăși, consumatorul trebuie să știe că atunci când achiziționează, procură un produs sau un serviciu, el achită prețul corect. Iată de ce este importantă existența unei concurențe libere pe piață. Dar, iarăși, în acest sens trebuie să existe și o autoritate care vine să reglementeze acest sector important al economiei.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct

Victor Parlicov: „În primul rând, să pornim de la fundamente. La noi în Constituție, după ce ne-am proclamat independența de URSS, unul dintre fundamentele constituționale a fost economia bazată pe economie de piață. Pentru că aceasta, și trebuie să recunoaștem, nu este singura modalitate de organizare economică – concurența. Pot să existe sisteme planificate centralizate. Și ele au existat. Cu ce s-au terminat noi știm. Concurența este una dintre modalitățile de a organiza schimburile în economie, prin participarea mai multor actori, fiecare dintre ei își urmărește propriul interes, își rezolvă propriile sale probleme, creând mecanismele concurențiale cumsecade, duce la o optimizare a fluxurilor de schimb în economie și la un beneficiu per total, la creșterea beneficiului pentru toată societatea. Nu este concurența singura posibilitate de existență a pieței, trebuie să pornim de la aceasta. Și, dacă pornim de la fundamente, atunci veți vedea că există domenii în care concurența este posibilă și există domenii în care concurența... De fapt, teoretic în toate domeniile este posibilă. Dar în practică, din punct de vedere tehnologic, și cel mai bun exemplu am să-l dau cu telecomunicațiile, nu este rezonabilă concurența. Exemplul e telefonia mobilă. Atât timp cât telefonia toată, sistemele telefonice erau bazate pe o singură rețea – telefonia fixă, toată rețeaua era în mâinile unui singur operator, nu putea exista o concurență, nu avea sens fiecare operator de telefonie să creeze propriile sale rețele, să își tragă propriile sale cabluri de telefonie. Și atunci situația aceasta se numește monopol natural și e o piață reglementată. În momentul în care s-au dezvoltat tehnologiile, și au permis ca semnalul telefonic să fie transmis la distanță, cu costuri relativ mici, cu prețul instalării unor turnuri care sunt mai ieftin de instalat decât de tras mii de kilometri de rețele, a devenit foarte posibilă concurența. Deja costul de intrare pe piață, costul de a deveni un participant la piață a scăzut brusc.”Vlad Bercu: Este aceeași situație și în sectorul energetic, domnule Parlicov? În situația în care avem un singur operator Moldovagaz, trei operatori energetici.

Vlad Bercu: Când credeți că Republica Moldova va avea o economie liberă, într-adevăr, o economie concurențială, mă refer în timp?.

Diana Enachi: „Atunci când autoritatea din domeniu va fi mai proactivă în acțiunile pe care le întreprinde și va avea studii de impact și va avea studii de cost-beneficiu, când face anumite investigații. Va fi atunci când noi vom încadra în acest sistem de promovare a concurenței și a culturii concurențiale diferiți actori. Nu doar să mizăm pe autoritate, dar și pe societatea civilă, și pe administrațiile publice centrale și locale.”

--------------------------------------

Acesta e un fragment din emisiunea „60 de minute de realism economic” realizată de Europa Liberă și IDIS Viitorul. Moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, a discutat cu Diana Enachi și Victor Parlicov. Emisiunea integrală, realizată în 2 februarie, o găsiți pe pagina de YouTube a IDIS Viitorul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG