Linkuri accesibilitate

Peter van Dalen: „Dacă spunem „NU” Acordului de Asociere UE-Ucraina, îi vom spune „DA” lui Putin”


Peter van Dalen: „Dacă spunem „NU” Acordului de Asociere UE-Ucraina, îi vom spune „DA” lui Putin”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:28 0:00

De vorbă cu un eurodeputat olandez pe marginea unei campanii împotriva Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, Acordul de Asociere dintre Ucraina și UE a fost semnat în anul 2014. Dincolo de orice altceva, speranța Kievului este aderarea, adică exact ceea ce a determinat o parte a societății civile din Olanda să ceară și să obțină organizarea, în aprilie, a unui referendum privind ratificarea, de către Parlamentul olandez a Acordului dintre UE și Ucraina. Referendumul este consultativ, dar, chiar și așa, dă emoții atât Ucrainei cât și Uniunii Europene, care ar putea fi nevoită să renegocieze documentul, daca rezultatul va fi unul negativ. Aderarea Ucrainei va însemna un cost usturător pentru plătitorii de taxe din Țările de Jos, spun cei care fac campanie pentru respingerea Acordului, în timp ce tabăra adversă se teme că un NU ar trimite Ucraina în zona de influență a Rusiei. Este campania impotriva Acordului de asociere cu Ucraina una pro-Putin sau, mai degraba, una împotriva UE, a fost una dintre întrebările pe care corespondenta noastră la Strasbourg i le-a adresat eurodeputatului olandez Peter van Dalen.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Van Dalen, președintele Comisiei Europene a făcut apel la cetățenii olandezi să nu se opună Acordului de Asociere UE-Ucraina, căci dacă vor face acest lucru vor declanșa o criză continentală. Împărtășiți această părere?

Peter van Dalen: „În primul rând, nu cred că președintele Comisiei Europene ar trebui să se amestece în politica olandeză. Nu ne ajută deloc. L-aș sfătui, ca atare, să stea deoparte, căci va pune prea multă presiune pe votanții olandezi, fapt care nu este foarte înțelept. După părerea mea, dacă spunem „NU” la referendum, dacă spunem „NU” Acordului de Asociere UE- Ucraina, vom spune „DA” lui Putin. Avem de-a face cu o bătălie geopolitică, căci Ucraina va fi ori în sfera de influență a Occidentului, ori în cea a dlui Putin. De aceea, cred că ar fi foarte înțelept ca cetățenii olandezi să spună „DA” acestui referendum și acestui Acord.”

În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:28 0:00

Europa Liberă: Vedeți referendumul mai mult ca pe o chestiune geopolitică, decât ca pe o temă de afaceri interne…

Peter van Dalen: „Este și una, și alta. Mai întâi este o chestiune de afaceri externe. Dar înainte de toate, votând pentru acest Acord, ajutăm Ucraina să se dezvolte, pentru că Ucraina sunt o mulțime de probleme, cum ar fi corupția. În acest Acord există prevederi și mecanisme de ajutor în lupta împotriva corupției. Ca atare, acest Acord va ajuta Ucraina să progreseze și să aibă un viitor mai bun.”

Europa Liberă: O serie de observatori sunt de părere că acest referendum dezvăluie mai degrabă euroscepticismul olandezilor, decât opoziția lor față de apropierea UE de Ucraina. Este acesta un referendum despre Europa, sau despre plătitorii de taxe olandezi?

Peter van Dalen: „Este o întrebare foarte bună. Unii spun că nu este vorba despre acest Acord, ci despre cum privesc eu Europa. Adică este un vot împotriva sau pentru Europa. Eu cred că este un Acord prin care Europa vrea să aibă o cooperare mai bună cu Ucraina, iar eu sunt in favorarea acestei cooperări. Pe de altă parte, eu spun: cooperare, „DA”, aderarea la UE, „NU”. Unii se tem că acest acord pavează Ucrainei drumul către aderarea la UE. Eu nu citesc asta în text. De aceea, le spun celor care se tem, că în acest Acord este vorba despre mai multă cooperare cu Ucraina, și atât.”

Europa Liberă: De rezultatele acestui referendum parlamentul nu trebuie neapărat să țină seama, trebuie să precizăm asta. Și totuși, ce se întâmplă, dacă cetățenii spun „NU”, în condițiile în care parlamentul deja a spus „DA”?

Peter van Dalen: „Este dificil de spus. Este vorba despre un referendum care sfătuiește guvernul cum să acționeze pe mai departe, în funcție de dorința cetățenilor. Presupunând că majoritatea va spune „NU”, trebuie văzut cât de mare este această majoritate. Pentru că doar dacă 30% din populație votează referendumul este valid. Să presupunem că 32% dintre cetățeni merg la vot, iar 55% vor spune „NU”, atunci este o marja foarte mică de votanți. Trebuie să analizăm să vedem câti oameni votează și ce procent din acest total spune „NU”. Este dificil de spus acum, dar sondajele arată acum că majoritatea ar vota „NU”. Tabăra „DA” crește însă.”

Europa Liberă: Care ar fi implicațiile mai largi ale unui „NU”?

Peter van Dalen: „Daca votul va fi „NU”, unul clar si puternic, guvernul va trebui să se întoarcă la masa negocierilor și să discute cu statele membre reînceperea negocierilor pe marginea acestui Acord. Cred ca multe state mebre UE se vor opune. Un „NU” va aduce multe dificultăți, mai ales că Olanda deține acum președinția UE. Așadar, eu spun „DA” pentru cooperare cu Ucraina, „NU” pentru aderare.”

XS
SM
MD
LG