Linkuri accesibilitate

Prezidențialele americane după etapa New Hampshire


Dacă republicanii vor continua să împartă votul moderat, arunci ei netezesc calea lui Trump pentru nominalizare.

Care este situatia in prezidentialele americane dupa etapa New Hampshire? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

În primul rindul, învingatorii in preliminariile statului New Hampshire: la republicani s-a impus omul de afaceri, Donald Trump, urmat la mare distanta de guvernatorul statului Ohio, John Kasich. Trump a risipit indoiala celor care spuneau ca alegatorii sai sint tentati de celebritatea lui Trump, dar ca in cele din urma nu se vor prezenta la urne. Nu a fost asa. Trump a cistigat marea majoritate a categoriilor de virsta, educatie si profesionale. Nimeni nu se mai indoieste ca el va fi un competitor redutabil. Si de aici si dilema liderilor republicani care nu si-l doresc nici pe Trump si nici pe senatorul de Texas, Ted Cruz.

Problema este ca cei care se opun rebelilor din interiorul si exteriorul partidului isi impart voturile intre patru candidati: John Kasich, Marco Rubio, Jeb Bush, si, la momentul alegerilor, Chris Christie, acesta avind sa se retragă dupa New Hampshire. Batalia importanta de saptamina viitoare, din Carolina de Sud se va da pe acest segment de candidati. Pentru ca daca vor continua sa imparta votul moderat, arunci ei netezesc calea lui Trump pentru nominalizare. E posibil ca sistemul sa incerce sa convinga curind candidati sa se retraga. Doar ca New Hampshire a complicat situatia John Kesich s-a clasat pe locul doi si aspira sa ramina in cursa, in timp ce pe ultima suta de metrii Jeb Bush, desi a ocupat doar locul patru a revenit in actualitate dupa ce putini mai credeau ca poate cistiga ceva. Si Rubio intra in calcul. Dintre moderati Chris Christie si Carli Fiorina s-au retras. Suma voturilor moderate depaseste votul pentru Trump, doar ca ei si-l impart.

La democrati, senatorul de Vermont, Bernie Sanders, a invins-o categoric pe Hillary Clinton care a cistigat la o singura categorie de virsta, peste 65 de ani. Alarmă in tabara lui Clinton mai ales pentru ca senatorul de peste 70 de ani a cistigat detasat votul tinerilor din NewHampshire. Pe ansamblu un populist om de afaceri s-ar infrunta in finala - daca votul din New Hampshire ar fi unul national - cu un politician populist din afara sistemului care se autointituleaza „socialist”. O situtie neatragatoare pentru ambele partide, in pregatirea dezbaterilor de la acest sfirsit de saptamina.

XS
SM
MD
LG