Linkuri accesibilitate

Tensiunile dintre Rusia și Turcia văzute de la Washington


Imagini ale ultimelor bombardamente din nordul Sirie la Idlib
Imagini ale ultimelor bombardamente din nordul Sirie la Idlib

Exista temerea că Rusia ar putea încerca să submineze Alianța NATO, alimentînd conflictul cu Turcia.

Tensiunile dintre Rusia si Turcia se adincesc. Cum este privita aceasta situatie de la Washington? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Este o situatie grava, care poate antrena consecinte serioase. Pe de o parte este anuntul cu privire la acordul de incetare a focului in Siria, facut de secretarul de stat American, John Kerry. Pe de alta parte, Rusia si Turcia sint din ce in mai angajate in conflict, de parti opuse. Exista temerea ca Rusia ar putea incerca sa submineze Alianta NATO, alimentind conflictul cu Turcia.

Surse diplomatice arata ca la fel cum procedeaza si in state baltice, Putin pare sa testeze disponibilitatea NATO de a sari in apararea unui aliat. Liderul de la Kremlin incearca sa-si destabilizeze rivalul din Turcia, presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Cele mai recente tensiuni vizeaza luptatori kurzi din Siria, care sint sprijiniti atit de Rusia cit si de Statele Unite, dar pe care Ankara ii priveste ca inamici. Atacurile aeriene rusesti la nord de Alep au favorizat avansuri ale fortelor kurde, care au ocupat localitati, alungind insurgenti suniti ajutati de Turcia si tari din Golf.

In schimb, forte turcesti i-au atacat pe kurzi, in timp ce acestia inaintau catre frontiera cu Turcia, in ciuda avertismentelor sa nu o faca.

Moscova a protestat le Natiunile Unite. Putin incearca sa creeze diviziuni intre Turcia si parteneri NATO. Ankara spune că kurzii din Siria sint aliati cu cei din Turcia, care au tendinte separatiste. Pe de alta parte insa, America arata ca kurzii au fost cele mai succes forțe, pina acum, impotriva gruparii teroriste ISIS.

XS
SM
MD
LG