Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Kiev a supraviețuit moțiunii de cenzură


În Piața Independenței din capitala ucraineană
În Piața Independenței din capitala ucraineană

…dar Rada Supremă a calificat activitatea executivului condus de Arseni Iațeniuk în 2015 drept „nesatisfăcătoare”.

În Ucraina, guvernul premierului Arseni Iațeniuk a supraviețuit astăzi unui vot de neîncredere, dar Parlamentul a calificat activitatea cabinetului de miniștri în 2015 drept „nesatisfăcătoare”.

Autoritățile pro-occidentale de la Kiev se confruntă cu presiuni să accelereze reformele economice și combaterea corupției.

La prânz, președintele Petro Poroșenko a cerut demisia premierului Iațeniuk și a procurorului general Viktor Șokin, spunând că de aceste demisii este nevoie pentru a fi „restabilită încrederea în guvernare”.

În timpul protestelor din fața Radei
În timpul protestelor din fața Radei

Presa a relatat că procurorul general și-a prezentat demisia, dar nu este limpede dacă a intrat în vigoare.

În Parlament, moțiunea pentru demiterea guvernului Iațeniuk-2 a fost înaintată de Blocul Poroșenko, cel mai mare partid al Ucrainei și coaliției de guvernare. A fost sprijinită de alte două formațiuni mai mici ale guvernării. Dar nu a obținut destule voturi, după ce mai mulți deputați au părăsit ședința Radei Supreme.

Frontul Popular al premierului Iațeniuk s-a opus, spunând că demiterea guvernului va duce la alegeri anticipate și haos.

Vorbind în Parlament, Iațeniuk a spus că va accepta orice decizie se va lua, dar nu și-a dat demisia benevol.

Ucraina se află în mare dificultate economică de la revolta din 2014, care l-a răsturnat pe președintele pro-rus Victor Ianukovici, dar care a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de războiul cu separatiștii pro-ruși din Donbass. Se estimează că Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu peste 10% anul trecut.

Guvernul Iațeniuk-2 a fost instalat în decembrie 2014 după alegerile de atunci, fiind sprijinit de o coaliție formată din Blocul Poroșenko, Frontul Popular, partidul Batkivșcina al Iuliei Timoșenko și Samopomoșci al primarului de la Lvov, Andrii Andrii Sadovîi.

Arseni Iațeniuk la tribuna Parlamentului
Arseni Iațeniuk la tribuna Parlamentului

Frământările politice de la Kiev au fost catalizate de recenta demisie a ministrului Economiei, Aivaras Abromavicius, care a spus că reformele sunt blocate tocmai de oameni din anturajul președintelui Poroșenko. Lituanian de origine, Abromavicius a fost unul din cei trei miniștri străini aduși în guvernul de la Kiev ca să promoveze reformele economice și să contribuie la combaterea corupției.

Dar lentoarea reformelor, progresele puține în combaterea corupției și luptele interne din sânul guvernării între grupuri asociate cu diverși moguli rivali au cauzat nemulțumiri tot mai mari atât printre ucraineni, cât și printre susținătorii occidentali ai Ucrainei între care Statele Unite și Uniunea Europeană, care au pompat ajutoare de miliarde de dolari în ultimii ani.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a sistat acordarea unor noi tranșe din ajutorul de 15,5 miliarde de dolari promis Ucrainei în schimbul reformelor, așteptând să vadă cum evoluează disputele politice.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG