Linkuri accesibilitate

Mai puține judecătorii, mai multă justiție?


Dacă proiectul de reorganizare a sistemului de instanţe va trece de votul parlamentului, începând cu 1 ianuarie 2017 vor exista 15 judecătorii în locul celor peste 40 existente.

Guvernul a avizat astăzi un proiect de lege care prevede închiderea începând cu 1 ianuarie 2017 a peste jumătate din judecătorii. Potrivit unei note a Ministerului Justiţiei, reorganizarea judecătoriilor ar trebui să aducă mai multă eficiență în „actul de justiție” și în același timp să reducă cheltuielile. Când va fi aplicată, va fi prima măsură concretă din strategia de reformă a justiţiei aprobată încă din 2011.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Mai mult de jumătate din cele peste 40 de instanțe de fond în Republica Moldova au mai puţin de cinci judecători. În unele cazuri, cum e la Vulcăneşti şi Şoldăneşti, din cele trei locuri de magistrat existente pe hârtie de peste doi ani doar un singur om lucrează, situaţie constată de specialiştii Centrului de Resurse Juridice.

Juristul Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, crede că această reformă este iminentă şi mai devreme sau mai târziu politicienii vor trebui să voteze pentru restructurarea sistemului de instanțe.

„Cu mai puţin de cinci judecători în instanţă este foarte greu de a asigura o calitate a actului de justiţie. Pe de altă parte, e greu să distribui aleatoriu cauzele astfel încât să combaţi corupţia şi sistemul este foarte scump de întreţinut. Atunci când un judecător face de la divorţuri nesimnificative până la omoruri în aceeaşi zi, bineînţeles că judecătorul nu poate să cunoască toată materia foarte bine. În momentul în care spunem că zece judecători din 25 se vor ocupa de cauze civile, şate de litigiile cu statului şi alţi opt judecători se vor ocupa de cauze penale e clar că aceşti judecători lucrând cu aceleaşi tipuri de cauze vor putea da o calitate mai bună şi soluţii mai rapide”.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, reforma va costa circa 60 de milioane de euro, dar aceste investiții urmează a fi făcute în timp de 10 ani, aşa cum închiderea intanţelor nu se va face imediat, ci până în 2027. În acelaşi timp, estimările experţilor arată că investiţii se vor răscumpăra în timp de 17 ani, dar la final infrastructură ar trebui să fie una nouă, iar magistraţii să devină specializaţi şi să ofere justiţie de o altă calitate.

Paralel cu reducerea judecătoriilor, urmează să fie optimizată şi schema procuraturilor, exact după acelaşi model, mai spune Vladislav Gribincea.

Preşedintele CSM, Victor Micu, crede că lichidarea instanţelor trebuie să aibă loc concomitent cu restructurarea reţelei inspectoratelor de poliţiei şi a celei a procuraturii, întrucât cele trei sisteme sunt interconectate. Victor Micu mai spune că proiectul este bun, reformă e necesară, dar trebuie gândite până la capăt anumite proceduri, de exemplu cea de citare .

„Optimizarea hărţii judecătoreşti este necesară, dar totodată trebuie să ţinem cont de justiţiabili. Pentru un justiţiabil, dacă să vă dau exemplu, de la Floreşti ca să plece la Soroca sunt 45 de kilometri şi în situaţia de la momentul actual, cum nu prea dispune de mijloace băneşti, va fi o problemă. Consider că justiţiabilii, adică persoanele care au tangenţă cu instanţele de judecată vor fi în dezavantaj. Poate ar fi bine de instituit, cum sunt în alte ţări, şi nişte judecători de pace, ca un fel de arbitri”.

Reducerea numărului de instanţe ar putea trezi nemulţumirea populaţiei, care va trebui să parcurgă distanţe mai mari până la judecătorie, dar preşedintele de onoare al PD Dumitru Diacov spune că această reformă este un anjament faţă de structurile europene ce trebuie să fie realizat.

„Din anumite considerente, din cauza că eram concentrați asupra altor prierităţi, bătălii, lupte, demisii, etc., iată că acum a venit timpul ca să luăm şi aceste decizii poate nu chiar populare”.

Dacă proiectul va trece de votul parlamentului, începând cu 1 ianuarie 2017 vor exista 15 judecătorii, dintre care doar una la Chişinău în locul celor cinci existente. Reforma justiţiei a fost cerută cu insistenţă de UE şi SUA. Rămâne de văzut dacă guvernanţii se vor limita doar la optimizarea instanţelor sau vor promova şi alte măsuri menite să schimbe lucrurile din temelie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG