Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Ruperea alianței forțelor liberale și democrate din Consiliul Municipal Chișinău nu este un semn bun”


Opinii săptămînale în dialog.

Analistul Gheorghe Cojocaru în dialog cu Vasile Botnaru:

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Ruperea alianței forțelor liberale și democrate din Consiliul Municipal Chișinău, după părăsirea acesteia de către aleșii locali ai Partidului Popular European, nu este un semn bun pentru buna administrare a treburilor capitalei. Dimpotrivă, în contextul protestelor de stradă din inima urbei, această turnură riscă să conducă la un blocaj în administrarea orașului și la adâncirea haosului general în care se zbat autoritățile centrale de mai multă vreme.”

Europa Liberă: Și aici e loc de cele două semne de întrebare pe care le știm din crestomațiile școlare: cine e de vină și ce e de făcut?

Gheorghe Cojocaru: „După alegerile locale, forțele liberale și democrate, împreună cu popularii fostului prim-ministru Iurie Leancă, au dispus de o majoritate confortabilă, necesară formării unei alianțe majoritare în Consiliul Municipal și asumării efortului de administrare, împreună cu primarul liberal Dorin Chirtoacă.

Pornită la drum cu cele mai frumoase intenții, în cadrul acestei alianțe, nu au întârziat să apară și primele scântei, mai ales în legătură cu modul de partajare a funcțiilor-cheie în aparatul primăriei.

Dacă la momentul respectiv s-au găsit mijloacele necesare pentru aplanarea acestor nemulțumiri, odată cu degradarea situației generale din societate, vechile insatisfacții, la care s-au adăugat altele legate de pretențiile față de activitatea primarului general și a aparatului primăriei, au răbufnit, convulsionând activitatea Consiliului Municipal.”

Europa Liberă: Unora li se pare oarecum firească această simetrie, după ce criza din Parlament și reconfigurarea structurii puterii centrale rezonează în administrația publică din capitală, dar și în alte regiuni ?

Gheorghe Cojocaru: „Toate acestea, precum și presiunea străzii au contaminat și atitudinea aleșilor respectivi în Consiliul Municipal față de colegii lor de alianță, popular-europenii plasându-se, în consecință, pe o platformă mult individualizată față de copartenerii de până mai ieri.

Neatragerea liderului Partidului Popular European în noua formulă de guvernare nu a avut cum să întărească forța de coeziune din Consiliul Municipal. Este de reținut totuși că, cel puțin, deocamdată, popular-europenii din capitală nu și-au anunțat trecerea în opoziție față de administrația orașului, după cum a procedat conducerea partidului în raport cu noua guvernare centrală.”

Europa Liberă: Cât de relevante vi se par criticile împotriva primarului general al capitalei?

Gheorghe Cojocaru: „În comparație cu cerințele ultimative în adresa autorităților centrale, criticile împotriva primarului liberal Dorin Chirtoacă ar putea fi privite ca o notă de nemulțumire tot mai generalizată față de cum funcționează și cum arată orașul astăzi. O notă justificată, în mare parte.

De altfel, nu este pentru prima dată când primarul Chișinăului se confruntă cu asemenea critici. Acestea ar trebui tratate însă cu maximă atenție, mai ales că ar putea cunoaște în plină iarnă seacă efectul „bulgărului de zăpadă” în rostogolire devastatoare peste întreaga capitală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG