Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Ziarul Național”


Invitata rubricii de astăzi este Stela Mihailovici.

„În plină criză bugetară, șefii de la Procuratura Generală și-au cumpărat mașini noi, cheltuind milioane de lei. Achizițiile au fost făcute la sfârșitul anului trecut, chiar dacă Guvernul anunța că adună cu greu bani pentru a plăti pensiile și salariile bugetarilor.

Cu mașini noi s-au ales adjuncții procurorului general, dar și Corneliu Gurin, care și-a schimbat de curând vechiul „Mercedes” de serviciu pe un „BMW”, al cărui preț oficial este de peste un milion de lei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

Cumpărăturile făcute de Procuratura Generală au fost tăinuite și nu sunt incluse în baza de date de pe site-ul Agenției Achiziții Publice.

Câte mașini a cumpărat Procuratura de la unica companie care a participat la tender și câți bani a cheltuit, citiți în Ziarul Național, pe care îl găsiți mâine în toate chioșcurile de presă.

Editorialistul Nicolae Negru scrie că Rusia stă cu ochii pe Republica Moldova și liderii politici de la Chișinău ar trebui să fie atenți la semnalele care vin de la Kremlin. După ce premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că Republica Moldova se află în prag de criză națională și ar fi un pericol suplimentar la adresa securității europene, ca și „războiul civil din Ucraina” sau „instabilitatea din Balcani”, ar trebui să ne dăm seama că ne așteaptă o criză și mai mare. Medvedev știe ce știe. El nu a vorbit din capul său, ci l-a înlocuit pe Putin, punctează Nicolae Negru. Editorialistul crede că nu a fost întâmplătoare nici vizita celor 17 generali americani la Chișinău, care fiind preocupați de probleme de securitate, au inclus Republica Moldova și Ucraina în itinerarul lor de documentare.

Mariana Rață abordează într-un articol problema privatizării grădinițelor din Chișinău. Mai multe instituții preșcolare au fost vândute în ultimii ani pe bani mărunți, deși Direcția municipală de Educație se plânge că grădinițele sunt supraaglomerate și ar trebui deschise grupe noi pentru micuți.

În schemele de privatizare sunt incluse de obicei și instanțele de judecată, iar companiile private care pun mâna pe bunurile publice nu apar întâmplător.

Cum a ajuns firma fostului pretor al sectorului Ciocana, Ion Gabura, în posesia terenului de joacă al unei grădinițe și cum a devenit o ruină o altă grădiniță situată lângă Parcul Buiucani al capitalei, citiți în Ziarul Național.

Tot în ediția de mâine a ziarului, citiți despre reușitele unui tânăr din Sângerei, care a câștigat mai multe granturi încă pe când era elev și a pus pe roate afaceri profitabile, mai aflați istoria unei biserici construită cu aproape trei secole în urmă, care este cel mai vechi și valoros edificiu din Chișinău, dar și alte subiecte captivante.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG