Linkuri accesibilitate

Paza bună trece primejdia rea dar cine e paznicul?


Un conflict între siguranța națională și siguranța personală.

„FBI contra Apple!” - titrează televiziunile și ziarele din toată lumea. Disputa e ușor de descris. În decembrie anul trecut, doi musulmani fanatici au ucis oameni nevinovați în Statele Unite. FBI, serviciul de siguranță internă american, a găsit telefoanele celor doi. Telefoanele sînt produse de Apple și au un mecanism de protecție care face imposibil accesul în memoria telefonului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

FBI a cerut oficial companiei Apple să producă un sistem de decodificare pentru a avea acces la datele din telefon. Apple refuză, argumentînd că programul ar slăbi securitatea telefoanelor și ar permite accesul spărgătorilor de date. A apărut, deci, un conflict între siguranța națională și siguranța personală.

Cine are dreptate? Există un răspuns clar. Cu condiția să nu încurcăm borcanele, telefoanele și persoanele. Răspunsul e siguranța națională dacă înțelegem că siguranța națională e egală cu suma siguranței personale a tuturor. E un răspuns antipatic.

Lumea vrea să își protejeze datele personale de oricine și de orice. Asta e de înțeles. Numai că prea puțină lume înțelege că dacă vrea protecție trebuie să se păzească cît de cît și cu propriile mijloace. Pînă la urmă nu poți face orice cu un telefon bazîndu-te pe ideea că alții sînt obligați să te scutească de probleme. Evident disputa va continua. Cîștigătorul nu e deloc sigur.

Previous Next

XS
SM
MD
LG