Linkuri accesibilitate

New York Times: Putin și-a atins obiectivul în Siria


Pe o stradă din capitala siriană Damasc, 23 februarie 2016
Pe o stradă din capitala siriană Damasc, 23 februarie 2016

Analiști mai spun ca Putin vrea să păstreze argumente de forţă în Siria pentru a supraveghea tranziția către un nou guvern.

Un articol aparut in New York Times analizeaza pozitia lui Vladimir Putin in Siria. Este aceasta pozitie vazuta ca un succes? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Articolul arata ca pina acum in Siria, Putin si-a atins obiectivul de a isi proteja aliatul, Bashar al-Assad. Problema care se pune acum este cum sa paraseasca teatrul de conflict.

In Ucraina, in teorie, Rusia se arata in favoarea acordului de incetare a ostilitatilor, dar reinceperea luptelor in regiuni separatiste pare a indica contrariul, ca Moscova continua sa incerce sa destabilizeze guvernul de la Kiev.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

In Europa, regimul de la Kremlin incearca sa gaseasca fisuri care sa diminueze regimul de sanctiuni.

Președintele Vladimir Putin, făcând anunțul despre armistițiul din Siria, 22 februarie 2016
Președintele Vladimir Putin, făcând anunțul despre armistițiul din Siria, 22 februarie 2016

Acordul de incetare a focului in Siria a fost anuntat la televizor de insusi Vladimir Putin, caruia – arata cotidianul – ii este dor de perioada in care Uniunea Sovietica si Statele Unite jucau rolul central pe plan mondial.

Putin a spus ca interventia in Siria va duce la evitarea prabusirii pe care o cunoaste Irakul, dupa invazia americana. Dar acum ca Rusia pare sa-si fi indeplinit obiectivul se inmultesc apelurile ca misiunea costisitoare sa se incheie.

Acordul incheiat permite ca atacurile sa continue impotriva gruparilor extremiste ca Statul Islamic si Frontul Nusra. Asta e in favoarea rusilor, daca vor sa-l sprijine pe Assad militar in continuare, pentru ca multe grupari insurgente anti-Assad actioneaza impreuna cu Frontul Nusra.

Analisti mai spun ca Putin vrea sa pastreze argumente de forta in Siria pentru a supraveghea tranzitia catre un nou guvern, cind se va produce si a se asigura ca Siria ramine un aliat al Moscovei. In plus el vrea sa demonstreze ca o schimbare de regim poate fi consecinta negocierilor si nu a unei rasturnari fortate de la putere.

Putin spera ca rolul jucat in Siria sa-l ajute sa scape de sanctiunile occidentale, dar se stie ca interventia rusa nu este vazuta cu ochi in Occident pentru ca a fost motivata politic si nu s-a incadrat in campania anti-ISIS. Chiar daca Siria poate fi considerata pina acum un succes pentru Kremlin, atita timp cit sanctiunile nu sint ridicate, revenirea Rusiei pe scena globala e problematica.

XS
SM
MD
LG