Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate.


„Virusul AH1N1 nu face selecție pe criterii de vârstă sau sex. Doar într-o săptămînă, patru persoane au decedat din cauza gripei. Potrivit medicilor, decesul a survenit din cauză că bolnavii s-au adresat tardiv la specialiști. Astfel, de la începutul sezonului rece, 16 persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal. Cu toate acestea, epidemiologii anunță că boala bate în retragere, iar numărul de infecții respiratorii este în scădere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
Link direct

După a ce ieri un medic de la Spitalul raional Florești a șocat opinia publică, postând pe internet poze din sala de operații unde tocmai avuse loc o cezariană, iar proapăta mămică fără haine pe ea, astăzi reporterii Sănătate Info au încercat să afle ce sancțiune riscă doctorul Sergiu Sochircă. Am aflat că la volanta de dimineață s-a discutat despre cazul dat, doar că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în privința medicului. Directorul Spitalului, Valeriu Nichiforciuc, ne-a comunicat că, pentru publicarea datelor cu caracter personal, cel mai probabil, doctorul va primi omustrare aspră. Am discutat și cu femeia care apare în poze, aceasta însă ne-a spus că nu știe nimic despre situația în care s-a pomenit și că nici măcar nu-l cunoaște pe doctorul cu pricina.

Pe site-ul nostru găsiți o lecție de viață și optimism oferită de o fetițe de 13 ani, diagnosticată cu fibroză chistică – o boală rară care-i afectează plămânii, dar și sistemul digestiv. Deși Olivia Mânăscurtă are un regim de viață mai deosebit, face exerciții speciale și în permanență are grijă ca microbii să nu-i inunde plămânii, copila reușește să facă teatru, desen și broderie. Îi place poezia și nu ezită să recite poeziile lui Eminescu ori de cîte ori este rugată să o facă. Visul cel mare al Oliviei este legat de boala ei, și anume – copila este în așteptarea unui preparat care să o scape definitiv de boala pe care o are de la naștere.

Răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de sex, viață reproductivă și alimentație corectă sunt acum la doar un click distanță. O aplicație în acest sens a fost creată de o echipă de medici rezidenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din țara noastră. Astfel, problemele cu caracter tabu, pot fi discutate chiar de pe telefonul mobil cu specialiștii în domeniu. Aplicația Hy Hub este o premieră pentru Republica Moldova și promite să fie o aplicație de comunicare anonimă dintre pacient și medicul specialist.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG