Linkuri accesibilitate

Ancheta FBI asupra mail-urilor fostei secretare de stat Hilary Clinton


Departamentul de Stat: între cele 2,093 de emailuri făcute publice de Clinton se află și 22 care sînt secret de stat.

Presa americana relateaza ca functionarul de la Departamentul de Stat care a administrat serverul fostului secretar de stat, Hillary Clinton a primit imunitate in fata legii, de la Ministerul Justitiei. Ce inseamna asta pentru investigatie? - în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Bryan Pagliani este cel care in 2008 a instalat serverul care a administrat corespondenta email a fostului secretar de stat, Hillary Clinton cit timp aceasta s-a aflat la cirma Departamentului. FBI-ul ancheteaza daca corespondenta email – care a fost administrata de Clinton prin serverul personal, nu cel guvernamental – a fost supusa unor riscuri de Securitate, cu alte cuvinte daca optiunea doamnei Clinton pentru un server propriu a periclitat siguranta nationala.

In principiu faptul ca Pagliano a negociat sa obtina imunitatea poate semnifica ca intentioneaza sa vorbeasca si sa incrimineze si pe altii, poate chiar pe Hillary Clinton. Dar Justin Shur, fost functionar de rang inalt la Ministerul Justitiei sustine ca ar putea semnifica nimic mai mult decit ca ancheta se apropie de sfirsit fara ca cineva sa fie pus sub acuzare. Shur arata ca anchetatorii pot dori sa se asigure ca au stat de vorba cu toti cei implicati.

Doi senatori republicani au trimis o scrisoare la Ministerul Justitiei, intrebind ce fel de imunitate a obtinut Pagliano, stiut fiind faptul ca lideri republicani din Congres vor ca aceasta sa include si cooperare cu investigatia initiata de forul legislativ. E de presupus ca anchetatorii vor sa stie ce a vorbit Pagliano cu Clinton si consilieri ai ei, atunci cind a instalat serverul. FBI-ul intentioneaza sa incheie investigatia in lunile urmatoare. Agentia a preluat ancheta in iulie dupa ce s-a stabilit ca unele dintre emailurile lui Hillary Clinton contineau informatii secrete. Departamentul de Stat arata ca intre cele 2,093 de emailuri facute publice de Clinton se afla si 22 care sint secret de stat.

XS
SM
MD
LG