Linkuri accesibilitate

Relațiile cu Olanda: între aroganță și abilitate


Pe marginea vizitei premierului Dacian Cioloș la Haga.

România crede cu tărie în supraviețuirea spațiului Schengen de liberă circulație, desi în ultimul timp, pe fundaul crizei migranților, zilnic par să se închidă noi granițe. Premierul român Dacian Cioloș este în Olanda, țara care s-a opus până acum cu fermitate admiterii României în Schengen, pentru a pleda cauza țării sale, și, implicit, a Bulgariei vecine.

Înainte să plece spre Olanda, premierul Dacian Cioloș a spus că a aflat „cu surprindere” de la ministerul de Externe că în ultimii 10 ani nici un șef de guvern român nu a făcut vreo vizită oficială în această țară.

Olanda a avut de-a lungul timpului cea mai dură opoziție față de dorința României de aderare la Spațiul Schengen, iar oficialii autohtoni în loc să încerce să demonstreze prin negocieri că au fost făcute progrese care merită luate în seamă au răspuns cu amenințări, ironii și acțiuni concrete împotriva olandezilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Criza cea mai acută a avut loc în 2011, când fostul președinte Traian Băsescu i-a îndemnat pe români să nu mai cumpere fructe și legume aduse din Olanda, vorbind în paralel despre traficul de droguri și prostituția din portul Roterdam.

Olanda a declarat că nu este de acord cu acceptarea României și Bulgariei în Schengen dacă cele două state nu obțin două rapoarte poztive în ce privește justiția și eradicarea marii corupții, argumentând că doar pregătirea tehnică a României nu este suficientă.

Răspunsul Bucureștiului nu a avut loc prin intermediul diplomaților sau prin întâlniri lămuritoare ci prin răzbunări punctuale, cum a fost, de pildă acum patru ani așa numitul „război al florilor”, când mai multe tiruri cu flori, bulbi și semințe din Olanda au fost împiedicate să intre în România sub pretextul prezenței unei „bacterii periculoase” și a suspiciunilor de evaziune fiscală.

Toate acestea au fost interpretate la Haga ca argumente suplimentare împotriva aderării țării la Schengen.

Între timp, Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare elaborate de Bruxelles arată tot mai mult consolidarea justiției și a luptei anticorupție, iar premierul Dacian Cioloș speră să încheie în mod optimist vizita sa la Haga. Șeful cabinetului de la București spune că România nu se „milogește” să fie primită în Schengen, ci își susține punctul de vedere. Cioloș are un dosar plin de recomandări în acest sens, inclusiv de la state importante precum Germania și Franța, care au lăsat să se înțeleagă că ar fi de acord cu primirea în trepte în Schengen.

XS
SM
MD
LG