Linkuri accesibilitate

Ce încurcă legii antifumat să funcționeze?


După mai bine de două luni de la intrarea legii în vigoare, agenții economici continuă să afișeze publicitatea la țigări.

Deși o parte din prevederile legii antifumat, votată cu aplauze în Parlamentul de la Chișinău anul trecut, a intrat deja în vigoare, puțini se grăbesc să le implementeze.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Pachetul de legi privind controlul tutunului spune că începând cu ziua de 1 ianuarie 2016, publicitatea la produsele din tutun este interzisă. După mai bine de două luni de la intrarea prevederii în vigoare, agenții economici continuă să afișeze publicitatea la țigări, fie că este vorba de spațiile de comercializare sau de stradă. Rodion Gavriloi este un tânăr din Chișinău care spune că a sesizat de mai multe ori autoritățile în privința încălcărilor depistate, dar fără rezultat.

Rodion Gavriloi (stânga)
Rodion Gavriloi (stânga)

Rodion Gavriloi: „Nimic nu s-a schimbat. Vânzările de țigări se fac și în continuare lângă școli, lângă spitale, ceea ce este interzis. Publicitatea la produsele de tutun continuă, atât la supermarketuri, cât și la chioșcurile din oraș. Eu am scris de câteva ori la Ministerul Sănătății și la Centrul Național de Sănătate Publică, însă ei au spus că au evaluat și atât. [...] A fost o perioadă destul de suficientă ca Centrul Național de Sănătate Publică deja să creeze acele regulamente, să expedieze acele notificări către agenții economici, însă ei încep să activeze doar după ce legea a intrat în vigoare, când orice agent care promovează o anumită marcă de țigări deja trebuie sancționat.”

Autoritățile recunosc faptul că au fost sesizate în privința agenților economici care încalcă legea la acest capitol, dar au „mâinile legate”, spune Daniela Demișcan, consultant în cadrul Serviciului Programe Naţionale de la Ministerul Sănătății.

Daniela Demișcan: „În perioada dată a fost moratoriu de stat care a inclus și sistarea controalelor și supravegherii de stat în sănătate publică și în acest context, cât s-a reușit s-a făcut o evaluare, dar asta a fost o perioadă de maxim două săptămâni, pentru că deja intrase în vigoare ordinul cu moratoriu. De o săptămână suntem excluși de la moratoriu și deja Centrul Național de Sănătate o să monitorizeze în continuare implementarea legii, până acum am avut mâinele legate.”

Daniela Demișcan invocă moratoriul pentru controalele de stat asupra agenților economici, instituit la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip, ca urmare a suspiciunilor asupra integrității agenților publici împuterniciți cu atribuții de control.

O altă prevedere a legii antifumat care urmează să intre în vigoare din 31 mai, adică în mai puțin de trei luni, se referă la interzicerea fumatului în spațiile publice. Provocarea, se pare, este în primul rând pentru proprietarii de localuri, care au trebuit să-și adapteze încăperile pentru noile condiții, adică să amenajeze un spațiu separat pentru fumat.

Experiențele nefericite trezesc însă noi temeri, spune Rodion Gavriloi.

Rodion Gavriloi: „Va fi exact aceeași situație ca și cu interzicerea vânzărilor produselor de tutun lângă instituțiile de învățământ și medico-sanitare. Legea a fost aprobată și ca o cerință a Organizației Internaționale a Sănătății, dar ca și multe alte legi ea nu funcționează și nici nu va funcționa, atâta timp cât societatea civilă, inclusiv mass-media, nu va face presiuni.”

Temerea că legea va fi ocolită este împărtășită și de unii administratori de restaurante, printre care și Vasile Tulbu.

Vasile Tulbu: „Este un lucru normal. Era și timpul să se întâmple. Pentru noi, investitorii, legea anti-fumat ne micșorează și cheltuielile, sistemul de aerisire este foarte costisitor. Noi personal nu avem frică de faptul că nu vom mai avea clienți. Important este ca această lege să fie implementată pentru toți, nu selectiv.”

Europa Liberă: Aveți frica că anumite localuri s-ar putea abate de la lege, în dezavantajul dumneavoastră?

Vasile Tulbu: „Da, dacă pe mine o să mă amendeze de fiecare dată când cineva nu o să respecte legea, dar altcineva o să fie favorizat sau nu o să fie amendat, atunci da, clienții o să selecteze unde să meargă.”

La fel ca în alte domenii, actele normative ce ar trebui să ocrotească nefumătorii de consumul agresiv de produse de tutungerie este erodat de practici de aplicare. Or acest dușman rămâne deocamdată invincibil.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG