Linkuri accesibilitate

Adversarii Uniunii Europene jubilează


La o demonstrație a partidului xenofob AfD la Halle
La o demonstrație a partidului xenofob AfD la Halle

Victoria Alternativei pentru Germania (AfD) primită cu satisfacţie în Rusia şi salutată de cercurile radicale de dreapta din Europa.

„Merkel să dispară!”. Acest slogan a devenit emblema verbală a manifestanţilor şi protestatarilor, mobilizaţi în ultimele luni de către Alternativa pentru Germania (AfD), de mişcarea Pegida (Patrioţii europeni contra islamizării Apusului) sau de Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD).

Adversarii Uniunii Europene jubilează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

Pentru cei mai mulţi dintre participanţii la acţiunile de protest organizate de grupările amintite, succesul la scurutinul regional al Alternativei pentru Germania (AfD) a fost primit cu bucurie. Aşa şi de către participanţii la demonstraţia Pegida din Dresda, care a avut loc luni seara.

Hans-Thomas Tillschneider (Foto: TV/WDR/ARD)
Hans-Thomas Tillschneider (Foto: TV/WDR/ARD)

Unul dintre liderii AfD, „islamologul” Hans-Thomas Tillschneider, considerat drept ideologul Alternativei pentru Germania, vădit mulţumit, a declarat televiziunii germane ARD, că acum şi Germania are Frontul său Naţional ca şi Franţa.

Tillschneider s-a născut, în 1978, la Timişoara, şi este creierul aşa numitei „Platforme Patriotice”, o organizaţie considerată radicală de dreapta, apropiată de AfD. Acest doctrinar, german originar din România, este legat, pe de altă parte, şi de mişcarea Pegida şi este o prezenţă în publicaţiile editate de cercuri ale Noii Drepte - naţionaliste - din Germania.

Platforma patriotardă a ideologului Hans-Thomas Tillschneider
Platforma patriotardă a ideologului Hans-Thomas Tillschneider

Urmele publicistice ale acestui agitator anti-european se găsesc în numeroase publicaţii răspîndite prin intermediul internetului şi se suprapun cu ideologia difuză a multor activişti din AfD. „E numai o chestiune de timp pînă ce se va prăbuşi acest stat multietnic monstruos” care este Uniunea Europeană, susţine Tillschneider (citat cu aceste cuvinte, marţi, în ziarul „Merkur”).

Alexander Gauland în publicația Sputnik
Alexander Gauland în publicația Sputnik

O altă figură proeminentă din AfD este Alexander Gauland, un fost membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), curtat de oficialităţile din Rusia, cunoscute şi pentru susţinerea - directă sau indirectă - a unor grupuri şi partide radicale de dreapta din Uniunea Europeană. Simpatiile pentru AfD sau Pegida pot fi identificate în relatările din presa rusă care vede în Gauland un strateg şi doctrinar care întruchipează cele trei linii principale ale politicii Alternativei pentru Germania: 1) revizuirea politicii faţă de refugiaţi, 2) desfiinţarea zonei euro şi 3) ridicarea sancţiunilor economice contra Rusiei. (Aceste linii au fost evidenţiate într-un material, publicat luni în ediţia germană a revistei ruse „Sputnik” şi combinate cu citate dintr-un interviu pe care Gauland l-a acordat agenţiei de presă RIA-Novosti.)

În timp ce ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, nu-şi ascunde îngrijorarea faţă de avaria reputaţiei Germaniei, produsă după scrutinul de duminică, (exprimată într-un interviu acordat ziarului „Die Welt”, în care spune că succesul AfD a trezit îndoieli internaţionale faţă de Germania, admirată pînă acum pentru „stabilitatea, umanitate şi liberalitatea” ei), partidele, grupurile şi cercurile naţionaliste din diferitele ţări europene au întîmpinat rezultatele alegerilor cu vădită satisfacţie.

Astfel, publicaţia naţionalist-fundamentalistă din Bucureşti, „Rost”, care s-a pronunţat contra primirii unor refugiaţi în România, o citează pe vicepreşedinta AfD, Beatrix von Storch care mizează pe continuarea cursul ascendent al Alternativei pentru Germania şi care va culmina în plecarea Angelei Merkel „în exil, în America de Sud”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG