Rusia are relații cu «aproape» toate autoritățile din R. Moldova, «cu liderii partidelor și cu reprezentanții societății civile», mărturisește Oleg Malginov ambasadorul Rusiei în România. La întrebarea noastră, dacă Moscova îi poate influența pe liderii politici de la Chișinău, diplomatul răspunde că Rusia «a avut întotdeauna relații foarte apropiate și prietenești cu R. Moldova și cu poporul moldovenesc», că aceste relații sunt încă «active» și că Moscova încearcă să «mențină» aceste «tradiții», în ciuda dificultăților din ultima perioadă.
Anexarea Crimeei este definită de ambasadorul Rusiei la București ca o formulă de «autodeterminare» la care oamenii din peninsulă au dreptul. N-ar putea fi vorba despre un precedent periculos pentru R. Moldova sugerează Malginov, precizând că situația e diferită în republica de peste Prut: «moldovenii trebuie să ia viitorul țării în mâinile lor și să ia decizii», adaugă ambasadorul rus, avertizând că de 25 de ani se discută cazul Transnistriei și că atunci când s-ar fi ajuns la un «acord» prin vestitul Memorandum Kozak, acesta nu a mai fost semnat «din cauza presiunilor făcute de unele state vestice». Acel Memorandum, subliniază Malginov, «garanta un viitor pentru R. Moldova cu două părți într-un singur stat». Această garanție n-ar mai exista lasă să se înțeleagă, diplomatul, asigurând totuși Chișinăul că «deciziile nu pot fi impuse din afară, nici de către Moscova, nici de către București, nici de către Bruxelles, nici de către Washington».
Despre tema unirii R. Moldova cu România, Oleg Malginov declară că nu e un subiect de discuție la Moscova și că de câte ori această temă apare în opinia publică rusă, el, ca ambasador al Rusiei la București, e invitat la Ministerul de Externe unde i se spune că această temă nu se află nici pe agenda României.