Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko: Ucraina a îndeplinit toate condițiile pentru liberalizarea vizelor cu UE


Petro Poroșenko, Jean-Claude Juncker (stânga) și Donald Tusk (dreapta), la Bruxelles, 17 martie 2016
Petro Poroșenko, Jean-Claude Juncker (stânga) și Donald Tusk (dreapta), la Bruxelles, 17 martie 2016

Un interviu în exclusivitate pentru EL cu președintele Ucrainei, în marginea anunțului făcut de liderii europeni.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a aflat joi, 17 martie, în vizita la Bruxelles, iar discuțiile pe care le-a avut cu oficialii europeni au vizat o eventuală ridicare a vizelor pentru cetățenii ucraineni. Comisia Europeană va recomanda luna viitoare liberalizarea regimului de vize cu Ucraina, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Ucraina a făcut reforme imense în ultimele zile și chiar ore. Acești pași ne vor permite în calitate de Comisie să facem în luna aprilie propunerea de liberalizare a vizelor”, a spus Junker. Propunerea pregătită de Comisia Europeană trebuie aprobată de cele 28 țările membre ale Uniunii Europene. De altfel, marți, 15 martie, Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege crucială pentru combaterea corupției, care obligă funcționarii publici să depună declarații electronice privind veniturile și averile lor, făcându-i pasibili de pedeapsă penală pentru informații false sau inexacte. Într-un interviu oferit corespondentului Radio Europa Liberă la Bruxelles, Rikard Jozwiak, președintele Poroșenko a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condițiile, iar liberalizarea vizelor va aduce beneficii ambelor părți.

Europa Liberă: Dle Poroșenko, vorbind despre liberalizarea vizelor pentru cetățenii ucraineni. Recent, Comisia Europeană a făcut o asemenea propunere Georgiei, iar zilele acestea, cu ocazia unui Acord cu Turcia privind criza migranților, Ankarei i s-a promis, până la finele lunii iunie, un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Simțiți cumva că Ucraina este lăsată într-o parte?

Petro Poroșenko: „La începutul acestei săptămâni, Parlamentul ucrainean a operat mai multe modificări în legislația națională, privind declararea averilor on-line, [care obligă funcționarii publici să depună declarații electronice despre veniturile și averile lor]. De asemenea, am realizat o parte semnificativă din reformele anticorupție pe care ni le-am asumat, iar în aceste zile am făcut operațională Agenția menirea căreia va fi să combată corupția. A fost ultimul punct din planul privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii ucraineni pe care Kievul și l-a asumat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:19 0:00
Link direct

Am purtat discuții cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar cei doi oficiali au declarat că, în prezent, Comisia Europeană este gata să prezinte celor 28 de țări membre UE o propunere ce vizează liberalizarea vizelor cu Ucraina. Deci, acum, suntem în aceeași barcă cu Georgia. Ne-am îndeplinit angajamentele asumate. E o știre foarte pozitivă pentru noi și o importantă realizare pentru Ucraina. De asemenea, cred că e o decizie importantă și pentru Uniunea Europeană, cu toții vom avea de câștigat.”

Petro Poroșenko: Ucraina a îndeplinit toate condițiile pentru liberalizarea vizelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:59 0:00

Europa Liberă: Dle președinte, dacă ne referim la cazul pilotului ucrainean Nadejda Savcenko, ați prezentat la Bruxelles o așa numită listă Savcenko, care ar urma să impună sancțiuni împotriva unor oficiali ruși. Chiar credeți că Uniunea Europeană își va asuma vreo decizie în acest sens, ținând cont de faptul că apetitul pentru sancțiuni, pentru mai multe sancțiuni, a cam scăzut în UE?

Petro Poroșenko: „Bine, nu vorbim despre niște sancțiuni abstracte. Aceste restricții vizează persoane care sunt direct implicate în procesul ilegal împotriva pilotului ucrainean Nadejda Savcenko. Ea este deținută ilegal într-o închisoare rusească. A fost răpită de pe teritoriul ucrainean și dusă apoi în Federația Rusă. Restricțiile în privința persoanelor indicate sunt foarte similare, între altele, cu cele impuse prin așa numita listă Magnițki [ În 2012, congresul Statelor Unite a adoptat o lege care a manadat Casa Albă să facă o listă cu oficialități ruse legate de cazul avocatului Magnițki, care se fac vinovate de grave încălcări ale drepturilor omului]. Propunerea a fost inițiată în Ucraina și a fost inițiată în Parlamentul European. Cred că poate fi o reacție la încălcarea brutală de către Federația Rusă a legislației naționale și internaționale. În al doilea rând, nu vorbim doar de cazul Nadejdei Savcenko. Mă refer la alți 11 deținuți politici care au fost arestați în Federația Rusă: Sențov, Kolicenko, Afanasiev etc. Dacă vorbim despre valori democratice, atunci nici Ucraina și nici Uniunea Europeană nu pot păstra tăcerea și să se prefacă de parcă nimic nu s-a întâmplat. Repet, poate fi o reacție eficientă la încălcarea brutală de către Federația Rusă a legislației internaționale și a drepturilor omului.”

XS
SM
MD
LG