Născută la 28 noiembrie 1992 în Chișinău, Alina Gilca a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Actualmente este masterandă la Drept Internațional, USM. Din septembrie 2015 activează în calitate de asistent al Departamentului Operațiuni, în cadrul PNUD Moldova.
Luni
La serviciu sunt întâmpinată de colegele mele, care mă întreabă cum a fost Ceremonia Festivă prilejuită de decernarea Burselor de Merit 2015. Cu admirație am constatat că a fost o seară frumoasă, în preajma oamenilor buni, fericiți și apreciați. Centrul de Informații Universitare a reușit să creeze o adevărată sărbătoare invitaților la eveniment. Cred însă că cei mai emoționați și mândri au fost părinții premianților prezenți în sală. Acea seară le-am dedicat-o lor, pentru sprijinul consecvent și grija purtată în acești ani.
Pe parcursul zilei am lucrat la un raport al activităților realizate în cadrul Inițiativei pentru Diversitate, un proiect comun al Agențiilor ONU din Moldova. Echipa PNUD Moldova s-a ocupat nemijlocit de adaptarea casei ONU la necesitățile persoanelor cu abilități reduse de mobilitate sau vedere. Avem o rampă de acces în clădire, o cameră de baie adaptată, balustrade pe ambele părți ale scărilor, veselă de o culoare și formă specifică, ușor de utilizat de către slab văzători. În curând, vom instala și un ascensor, care va face cele patru etaje ale clădirii accesibile pentru toată lumea, indiferent de condiția lor fizică.
Astfel de activități mă inspiră și mă duc cu gândul în Japonia, țara pe care am vizita-o în vacanța de iarnă și care m-a impresionat prin faptul că este foarte accesibilă pentru locuitorii săi, atât pentru părinți care posedă cărucioare pentru bebeluși, bicicliști, oamenii nevăzători, cât și pentru persoanele în scaunul rulant.
Marți
Dimineața a început cu un schimb de mesaje cu omul meu drag din Japonia. La o diferență de 7 ore, Țara Soarelui Răsare ne-a încurajat să găsim timpul potrivit pentru comunicare. De aceea, am învățat să trăiesc cu timpul a două meridiane.
La prânz am mers la dentist. La un moment dat, doamna stomatolog mă felicită pentru Bursa de Merit și îmi zice: păcat că nu v-au oferit o bursă peste hotare - în calitate de premiu. O contrazic și îi răspund că cine vrea să facă studii într-o altă țară, poate aplica de sine stătător. Constat cu regret că zi de zi mă confrunt cu situații similare în care oamenii prezintă simptome ale unei dezamăgiri. Fiecare având motivele sale.
Pentru mine însă, am decis că voi continua să muncesc acasă, pentru că în modul cel mai pragmatic consider că prin noi înșine ne putem rezolva problemele acumulate de la independență încoace.
La ora 17:45 am ajuns la facultate. De luni până joi, în fiecare seară frecventez cursurile de masterat. Suntem un grup mic de studenți, dornici să își aprofundeze cunoștințele în dreptul internațional. Universitatea de Stat din Moldova, încurajând studenții care lucrează, a creat program de masterat care începe seara, un concept foarte inspirat în opinia mea. La ore predomină o atmosferă dinamică, profesorii ne tratează ca pe niște colegi, iar subiectele de discuție sunt mult mai interesante și specifice domeniului. Concluzionez că reforma justiției nu începe pe buchia unei legi adoptate de legiuitori, ci din banca universitară care prin efortul pedagogilor cioplește personalitatea și integritatea viitorului funcționar din domeniul justiției.
Obosită ajung acasă și împărtășesc mamei, tatei și fratelui impresiile zilei.
Miercuri
De dimineață Facebook-ul mi-a adus aminte că acum 7 ani eram împreună cu alți voluntari, la un eveniment organizat de Centrul Internațional La Strada, iar 4 ani în urmă, eram la Cluj – la un proiect Youth in Action. Amintirile păstrate cu grijă pe biții serverelor din Silicon Valey, mi-au mai amintit simultan că siguranța pe internet contează. Aveți grijă cum gestionați informația dvs. cu caracter personal.
La serviciu am lucrat la un document pentru Programul de Stagii al Organizației Națiunilor Unite. În cadrul acestui program femeile și bărbații din grupurile sub-reprezentate vor avea posibilitate să efectueze un stagiu de 3-6 luni în agențiile/oficiile ONU prezente în Moldova pentru a acumula noi cunoștințe în domeniile relevante activității ONU, a obține experiență de lucru și a-și spori șansele de a se angaja în viitorul apropiat. Acest program este la prima ediție și avem încredere că prin intermediul lui vom readuce încrederea persoanelor din grupurile sub-reprezentate, vom sensibiliza atitudinea potențialilor angajatori și vom schimba anumite percepții și prejudecăți chiar în cadrul echipei.
E foarte plăcut să lucrezi într-un mediu în care oamenii sunt deschiși spre noi ințiative și aplică principiul propriului exemplu. Dacă ne dorim să combatem fenomenul discriminării, trebuie să începem prin a gândi non-discriminatoriu. Probabil mi se poate reproșa că este idealist. Bine, acum 100 de ani, dreptul la vot al femeilor era considerat un ideal, astăzi - o normă a societăților democratice.
Joi
Țin mult la prieteniile pe care le-am format în școală. Suntem cinci tinere care ne cunoaștem de mai bine de 10 ani și cu care împărțim o mulțime de amintiri, emoții, zâmbete, lacrimi și atâtea povești.
Astăzi prietenele mele din liceu sunt în trei orașe diferite: Chișinău, București și Amiens. Deși nu ne vedem atât de des pe cât ne-am fi dorit, avem grijă să menținem legătura și să fim la curent cu ceea ce se întâmplă în viețile noastre. Datorită rețelelor de socializare distanța parcă e mai mică. Astăzi am fost toate online, conectate la un subiect important. Citesc și zâmbesc. Sunt o norocoasă că am așa prietene!
Seara merg la ore. Discutăm despre adopția internațională, statisticile arată că cele mai multe familii din străinătate care adoptă copii din Moldova sunt din Statele Unite ale Americii, urmați de cuplurile din Italia. E un proces destul de complex și îndelungat, dar mă bucură faptul că în cele din urmă se creează familii frumoase.
Vineri
Drumul până la serviciu îl parcug cu fratele meu. Pe parcursul călătoriei discutăm despre școală, colegi, profesori, planurile lui de viitor. Mă bucur că are o atitudine foarte pozitivă față de școală, e mult mai relaxat decât eram eu fiind elevă.
O nouă întâlnire cu dentistul. În așteptarea lui răsfoiesc o revistă despre bolile parodontale. E incredibil cât de multe lucruri noi poți afla într-un cabinet stomatologic și cât de explicită este informația livrată.
Caut inspirație pentru a completa jurnalul săptămânal pentru Europa Liberă. Nu credeam că va fi atât de greu, dar e un exercițiu util pentru a face totalurile săptămânii.
Ziua de vineri a trecut parcă mai repede. îmi revăd prietenii pentru a juca Monopoly și a povesti d-ale noastre. Seara a fost una relaxantă.