Linkuri accesibilitate

Nadia Savcenko va respinge verdictul tribunalului rus care a judecat-o, oricare va fi acest verdict


Mai multe organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului și personalităţi politice din lumea întreagă au cerut eliberarea ei.

Tribunalul Donețk din regiunea Rustov, din Rusia, care judecă cazul pilotului ucrainean Nadejda Savcenko, a început astăzi pronunțarea sentinței. Judecătorul Leonid Stepanenko a anunțat că hotărârea va fi emisă timp de două zile. Primele declarații ale magistraților par să susțină învinuirile procurorilor care o acuză de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși în timpul luptelor din estul Ucrainei, în vara lui 2014. Prin intermediul avocaților săi, Nadejda Savcenko a declarat că nu recunoaște instanța ce-i examinează cazul și nici verdictul final care va fi pronunțat.

Procurorii ruși cer o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru pilotul ucrainean Nadejda Savcenko care, de altfel, este și deputat în Rada de la Kiev. Ei o învinuiesc că ar fi fost implicată în uciderea a doi jurnaliști ruși într-un atac cu mortiere, în vara anului 2014, și o acuză, de asemenea, de trecerea ilegală a graniței ruse.

Astăzi, prin intermediul avocaților săi, Nadejda Savcenko a respins, repetat, acuzațiile care i se aduc. „Ea nu recunoaște procesul în care este implicată și îl consideră motivat politic. De asemenea, respinge și sentința care va fi emisă” a declarat avocatul Nicolai Polozov.

Magistrații tribunalului din orașul rusesc Donețk, din regiunea Rostov, unde este judecat cazul Nadejdei Savcenko, au început să pronunțe sentința în dimineața acestei zile. Se așteaptă că hotărârea finală va fi cunoscută marți, 22 martie. Totuși, felul în care a fost formulat începutul deciziei denotă că sentința va fi una de condamnare. Judecătorul Leonid Stepanenko a declarat în sala de judecată că „Nadejda Savcenko i-a ucis pe cei doi jurnaliști din motive de ură și în complicitate cu un grup de persoane”. De asemenea, magistratul a acuzat-o că ar face parte dintr-o „grupare criminală” cu scopul de a „ucide un număr nelimitat de persoane”.

Presa rusă tratează aceste decarații ca pe un verdict final de condamnare. Pe de altă parte, avocații Nadejdei cred că o asemenea concluzie este prematură.

Nadejda Savcenko respinge acuzațiile care i se aduc, insistând că a fost răpită de separatiștii din estul Ucrainei și dusă apoi cu forța în Federația Rusă. Procesul împotriva ei a început în septembrie 2015. La ședința de astăzi ea a purtat, simbolic, tradiționalul său tricou ce are imprimat pe el tridentul stemei ucrainene. Avocații ei au declarat că Nadejda Savcenko este determinată să reia greva foamei și să refuze lichide, dacă în zece zile după pronunțarea sentinței nu va fi lăsată să plece în Ucraina.

Mai multe organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului și personalităţi politice din lumea întreagă au cerut eliberarea ei. „Este de neînchipuit că Nadejda Savcenko ar putea fi trimisă la închisoare după un proces atât de politizat”, a declarat luni directorul pentru Europa și Asia Centrală, din cadrul organizației Amnesty International, John Dalhusein.

Guvernul de la Kiev în repetate rânduri a afirmat că pilotul ucrainean a fost răpit de autoritățile ruse și a cerut să fie tratat ca prizonier de război. O asemenea poziție este susținută de Uniunea Europeană și Statele Unite. La începutul acestei luni, vicepreședintele american Joe Biden a declarat că Nadejda Savcenko a devenit un „un simbol al rezistenței și mândriei ucrainene”.

XS
SM
MD
LG