Este actualul guvern de la Chișinău de centru stînga sau de centru-dreapta? Cum l-am putea defini? Este una din întrebările pe care Vasile Botnaru i le-a adresat lui Igor Boțan, director executiv la Asociația pentru democrație participativă ADEPT și unul din fondatorii mișcării civice Demnitate și Adevăr.
Europa Liberă: După diversele măsuri pe care le ia guvernarea, ce putem spune despre filosofia politică împărtăşită de coaliţia parlamentară, în primul rând, şi executivul pe care l-a produs? Este un guvern de stânga, de centru-stânga? Mai ales că are şi componenta liberală, pe unii îi mângâie pe cap, pe alţii îi ia în răspăr. Putem deduce deja o orientare a acestei guvernări?
Igor Boţan: „Guvernarea din Republica Moldova se confruntă cu un şir de probleme presante, vistieria statului este goală, ea trebuie umplută şi aceasta este problema cea mai presantă. Politica bugetar-fiscală şi parametrii bugetului trebuie înglobaţi astfel în documentele oficiale, încât, atunci când va veni Fondul Monetar Internaţional, acesta să aibă o închipuire clară despre ce vrea actuala guvernare.”
Europa Liberă: Adică guvernarea încearcă să împace şi capra, şi varza?
Igor Boţan: „De aceea abordarea guvernării trebuie să fie una logică. Dar aveţi dreptate, trebuie luat în calcul şi factorul businessului local, şi al cetăţeanului. Şi aici guvernarea se confruntă cu probleme foarte-foarte mari. Pe de o parte, ca să umple haznaua, trebuie să exercite presiuni fiscale mai apăsate, dar acest lucru este deja imposibil, de aceea trebuie să încurajeze afacerile cumva. Noi vedem care este abordarea guvernării, mie mi se pare destul de logică, ea porneşte de la câţiva factori foarte importanţi: nu mai există resurse în business, de aceea trebuie să se reducă controalele, să lase businessul să răsufle mai liber. Pe de altă parte, guvernarea este impusă să facă lucruri nepopulare, adică să impună cetăţenii să achite impozite pe proprietăţile imobile şi cele mobile, cumva să redistribuie banii care vin din fondul rutier în bugetele locale şi să facă câteva lucruri care mie mi se par iarăşi foarte logice. Pe de o parte, guvernarea permite agricultorilor să importe pentru necesităţi combustibil pentru a prelucra terenurile, dar partea proastă este că ridică, în acelaşi timp, şi impozitul funciar pentru terenurile agricole.”
Europa Liberă: Dar nu în proporţii dramatice.
Igor Boţan: „Nu în proporţii dramatice. Dar este important să înţelegem că toate aceste lucruri nu se fac de voie, se fac de nevoie. Această guvernare, orice am zice, se află la cârma statului de şase ani de zile. Niciodată, în aceşti şase ani, guvernarea zisă pro-europeană nu a elaborat, la timpul prevăzut de legislaţie, politica bugetar-fiscală, astfel încât businessul şi oamenii să înţeleagă ce au de făcut, să-şi planifice lucrurile, să-şi facă proiecte de viitor.”
Europa Liberă: Cât de sigur poate fi un om de afaceri sau un agricultor că ceea ce se scrie astăzi în politica bugetară va rămâne în vigoare barem până la următoarea strigare?
Igor Boţan: „Guvernarea îşi va schimba optica, cu certitudine, atunci când la orizont vor apărea perspectivele alegerilor parlamentare. Vedem că guvernarea a fost luată, probabil, prin surprindere cu alegerile prezidenţiale, dar lucrurile acestea nu sunt dramatice acum pentru guvernare, că acolo vom avea alţi actori. Încă un lucru extrem de important pe care trebuie să-l înţeleagă radioascultătorii – impozitul pe bunurile mobile şi imobile trebuiau revăzute demult, încă în perioada când erau la guvernare comuniştii, când ţara era pe o pantă cât de cât ascendentă, când exista creştere economică.”
Europa Liberă: Eu aud laitmotivul acesta de pe timpurile când era preşedinte Petru Lucinschi şi tot nu s-a apropiat nimeni de porţile somptuoase.
Igor Boţan: „Este adevărat. Numai că ne amintim Partidul Comuniştilor invoca acest argument şi chiar ameninţa, înainte de 2001, că, dacă vine la guvernare, va impozita casele de lux, proprietăţile de lux ş.a.m.d.”
Europa Liberă: S-a răzgândit, când a văzut că sunt comuniştii cei mai bogaţi.
Igor Boţan: „Sigur că s-au răzgândit. Pentru că, aveţi dreptate, comuniştii au devenit cei mai bogaţi şi nu au avut interesul să impoziteze adecvat proprietăţile mobile şi imobile.”
Europa Liberă: Dimpotrivă, au scutit de achitarea datoriilor afaceri nu tocmai sigure.
Igor Boţan: „Acest eveniment, care s-a întâmplat în aprilie 2007, a fost numit revoluţia liberală a comuniştilor din Republica Moldova, dovadă că nu au fost niciodată comunişti, de fapt.”
Europa Liberă: Deci, acum guvernarea este una social-democrată, socialistă? Ce politici aplică ei? Dacă e important să-i definim.
Igor Boţan: „Această guvernare şi ceea ce face nu pot fi calificați în termeni politologici, sociali ş.a.m.d. Este o guvernare care se află sub presiunea circumstanţelor.”
Europa Liberă: Deci, de avarie?
Igor Boţan: „Da, de avarie şi încearcă să repare situaţia pe care tot ea a creat-o. Face acest lucru inclusiv prin metodele propagandistice pe care le vedem cu toţii.”
Europa Liberă: Iarăşi întrebarea simplistă: o face de dragul bugetului, o face ca să placă creditorilor externi, o face din raţiuni politice sau şi una, şi alta?
Igor Boţan: „O face din raţiuni pur politice de menţinere la guvernare şi de astupare a găurilor în buget. Dar cu toate acestea, trebuie să fim corecţi şi să menţionăm că ceea ce face acum face bine. Pur şi simplu, oamenii trebuie să înţeleagă că bugetele locale în localităţi nu au alte resurse decât cele legate şi de impozitarea bunurilor mobile şi imobile.”