Linkuri accesibilitate

Dezbaterile IDIS Viitorul - Europa Liberă, ediția a 17-a


La ultima dezbatere IDIS Viitorul-Radio Europa Liberă cu Vlad Bercu, Viorel Chivriga și Ion Tornea
La ultima dezbatere IDIS Viitorul-Radio Europa Liberă cu Vlad Bercu, Viorel Chivriga și Ion Tornea

Moderatorul, jurnalistul și comentatorul economic Vlad Bercu a stat de vorbă cu experții IDIS, Viorel Chivriga și Ion Tornea.

IDIS „Viitorul” și Radio Europa Liberă au difuzat o nouă dezbatere economică on-line. Experții IDIS, Viorel Chivriga și Ion Tornea, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au discutat despre situația din agricultura R. Moldova.

Vlad Bercu: Constatăm o realitate foarte tristă: pe de o parte, strategii multe, pe de altă parte, efecte, nu vreau să zic zero, dar efecte foarte mici. De ce nu au reuşit aceste strategii?

Viorel Chivriga: „Majoritatea instituţiilor din Republica Moldova au capacităţi instituționale foarte reduse. În cazul AIPA, pot remarca un lucru: chiar și în denumirea acestei instituţii există un termen pentru intervenţii. Şi acest domeniu lipseşte totalmente din funcţiile şi atribuţiile care sunt îndeplinite în prezent anume de instituţii. În al doilea rând, toate instituţiile din ţară au nevoie de resurse umane pregătite, capabile să exercite acele funcţii pe care le au instituţiile. Nu în ultimul rând, nu sunt făcute nişte analize funcționale ale instituţiilor. Şi, în altă ordine de idei, instituţiile sunt departe anume de procesul de reformare a economiei naţionale.”

Vlad Bercu: Ceea ce constată domnul Chivriga, puteam spune şi cu doi, trei, cinci ani în urmă. Deci, nu s-a schimbat caracterul sau rolul pe care ar trebui să-l joace într-o economie de piaţă un minister. Sau greşesc?

Ion Tornea: „Da, eu sunt de acord cu mult din ce a spus domnul Chivriga. Şi problemele pornesc de la rădăcină. Rădăcina este în lipsa viziunii şi lipsa unei abordări corecte pentru dezvoltarea agriculturii. Şi nu doar pentru dezvoltarea agriculturii, pentru că situaţia în industrie nu este prea diferită. Şi iarăşi problemele pornesc de la lipsa unei viziuni clare: încotro trebuie să meargă acest sector, cum trebuie să se dezvolte, ce trebuie de făcut şi unde să ajungă.”

Vlad Bercu: De la an la an, se adunau datorii la subvenţionare, banii veneau cu mare întârziere. Dar vreau să vă întreb, aţi spus despre întârzieri, despre tărăgănarea soluţionării unor probleme. De exemplu, atunci când Republica Moldova a obţinut cote la export către Uniunea Europeană, am impresia în 2010 sau mai târziu.

Ion Tornea: „În 2008.”

Vlad Bercu: În 2008. Din 2008 câţi ani au trecut deja? Au trecut atâţia ani, dar cum nu am avut posibilitate în primul an să exportăm produse animaliere în Uniunea Europeană, nici acum nu există condiţii. Produsele noastre nu sunt acceptate în Uniunea Europeană. Am impresia că în aceşti şapte-opt ani nu s-a schimbat nimic.

Ion Tornea: „Aveţi dreptate. Nu prea s-au schimbat multe lucruri.”

Vlad Bercu: De ce?

Ion Tornea: „Avem chiar o agendă naţională de business şi lucrurile despre care vorbiţi le-am prevăzut ca o prioritate pentru sectorul agricol încă în anul 2011. Dacă veţi ridica documentul respectiv, la capitolul „Priorităţi pentru sectorul agricol”, stă scris primul punct, „Racordarea la sistemele de calitate europene”, încă în anul 2011. Şi iniţiativa aceasta vine din parte asociaţiilor de afaceri din agricultură. Ei de atunci îşi dădeau seama că, dacă nu se va racorda la sistemele de calitate ale Uniunii Europene, nu vor putea exporta. Iată suntem în anul 2016, practic, nimic nu s-a schimbat, în afară de faptul că putem exporta miere de albini şi praf de ouă, nu putem exporta nimic din produsele de origine animalieră.”

***

Ați ascultat fragmente din emisiunea de dezbateri „60 de minute de realism economic” realizată de Europa Liberă și IDIS Viitorul. Emisiunea integrală, a 17-a din seria începută anul trecut, o găsiți pe pagina de internet a IDIS Viitorul.

XS
SM
MD
LG