Chişinăul ar putea introduce taxe vamale la importul lactatelor produselor din carne și ciment din Ucraina. Ministerul Economiei va propune la următoarea ședință de guvern o decizie în acest sens. Înainte de a fi articulată oficial, intenţia părţii moldoveneşti a şi trezit critici la Kiev. Ministrul politicii agrare şi alimentaţiei, Aleksei Pavlenko, a ameninţat cu măsuri similare la importul produselor agro-alimentare din Republica Moldova. Care sunt argumentele pro şi riscurile acestui potenţial conflict comercial moldo-ucrainean?
Decizia Ministerului Economiei a venit urmare a solicitărilor producătorilor autohtoni de lactate și carne, care au cerut adoptarea de măsuri de protecție. În opinia lor, costurile de producere în Ucraina sunt mai mici decât în Republica Moldova, iar devalorizarea grivnei ucrainene faţă de principalele valute de referință face ca mărfurile livrate în alte ţări să devină şi mai ieftine.
Directoarea Asociaţiei Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate, Carolina Linte, este de părere că statul trebuie să-şi protejeze sectoarele sensibile. Or, în zootehnie cea mai mare parte a materiei prime provine de la gospodării casnice, iar în ultimii ani statul a investit foarte mult în ferme, prin programele de subvenţionare, respectiv o eventuală probuşire a domeniului ar lovi în mai multă lume, spune Carolina Linte.
„Noi lucrăm în direcţia dată din luna iunie 2015, atunci când prima dată rafturile reţelelor noastre au fost invadate de produsele lactate din Ucraina. De fapt, includerea taxelor nu împiedică produsele ucrainene să ajungă pe piaţa autohtonă, pur şi simplu ele vor fi un pic mai scumpe decât cele produse aici, pe teritoriul republicii”.
În ajunul anunțului deciziei Chişinăului, ministrul ucrainean al politicii agrare şi alimentaţiei, Aleksei Pavlenko, şi-a exprimat speranţa că va găsi limbaj comun cu omologii moldoveni pentru ca livrările de lactatele ucrainene să nu întâmpine dificultăți. Oficialul a sugerat că Kievul s-ar putea plânge la OMC sau ar putea introduce măsuri similare pentru importul de produse alimentare din Republica Moldova.
În acelaşi timp, ministrul Economiei Octavian Calmâc declară că decizia este temporară, până la sfârşitul anului, iar taxele aplicate nu sunt chiar atât de mari – 10%, cel mult 15%.
„Partea ucraineană în anul 2015 a aplicat faţă de toate produsele din Republica Moldova taxe vamale, şi faţă de produsele industriale, şi faţă de produsele agricole. Ceea ce face Republica Moldova şi ceea ce propune Ministerul Economiei vine în strictă conformitate cu normele Acordului de comerţ liber din cadru CSI, deci noi suntem într-o investigație de piaţă care ne-a determinat să aplicăm o măsură preventivă, temporară, a taxelor vamale, deci noi nu mergem peste acele taxe vamale aplicate de Republica Moldova care ar fi eventual un subiect de litigiu la OMC”.
Săptămâna viitoare experţii moldoveni şi ucraineni ar urma să aibă o primă rundă de discuţii. Ministrul Octavian Calmâc spune că în ultimii ani exporturile spre Ucraina au scăzut, prin urmare nu vede potențiale riscuri în cazul în care Kievul va insista cu decizii similare pentru produsele moldovenești.
Economistul Vadim Gumene, de la Centrul Analitic Expert Grup, dă dreptate părţii ucrainene. El crede că în mod sigur vor urma măsuri simetrice, în care vor fi vizate produsele sensibile pentru Republica Moldova.
„Astfel de măsuri nu se iau în mod unilateral şi este de aşteptat un astfel de demers la OMC [Organizaţia Mondială a Comerţului]. Nu se face prin hotărâre de govern, cel puţin, se face în urma la o investigaţie care va arăta că este într-adevăr prejudiciu sau nu este prejudiciu. Nu în grabă”.
În opinia lui Viorel Chivriga, expert de la Institutul Viitorul, reducerea exporturilor şi importurilor cu Ucraina din ultimul an arată că există probleme în comerțul bilateral. El este de părere că înainte de a aplica anumite măsuri, autoritățile trebuie să se gândească şi la consecințe.
„Situaţia în sectorul animalier şi în insdustria de prelucrare trebuie să fie remediată şi probabil nu acum, dar ieri trebuia să fie remediată. Dacă mai privim situaţia sub aspectul factorului regional, care leagă sau care apropie ambele state, atunci situaţia devine şi mai gravă. Dar, în acelaşi timp, sunt raționamente economice şi ele nu trebuie să fie cumva eliminate”.
Dintre argumentele contra, Viorel Ghivriga spune că Republica Moldova nu se poate feri de globalizare. Într-un astfel de sistem interdicţiile sunt privite cu rezervă, iar consumatorii au dreptul să aleagă produsele mai calitative, mai ieftine sau să aibă acces la o gamă de produse mai variată.