Un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe de la Ierusalim a făcut cunoscut că statele europene se consultă cu experții de securitate israelieni după atacurile teroriste la aeroportul internațional și metroul din Bruxelles.
Potrivit lui Emmanuel Nahshon: „În Europa se manifestă un interes crescut față de cunoștiințele și tehnologia israeliană”. Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv este considerat printre cele mai sigure din lume și administrează aproximativ 16 milioane de pasageri în tranzit în cursul unui an, potrivit datelor purtătorului de cuvînt al Autorității Aeroportului, Ofer Lefler.
O serie de deturnări de avioane și de incidente cu schimburi de focuri pe aeroport în anii 1970 au determinat autoritățile să adopte măsuri stringente, bazate pe nivele successive de protecție. Faptul presupune că fiecare pasager trebuie să traverseze o serie de multiple controale de securitate înainte de a pătrunde în sala de înregistrare a bagajelor.
Perimetrul aeroportului Ben Gurion este supravegheat grație unor radare, forțe de securitate, camera de luat vederi și scanere automate ale plăcilor de înmatriculare a vehiculelor. Intrările spre terminal sînt sub observația personalului de securitate, în uniformă, sau banalizat. Camere de luat vederi, vizibile sau ascunse, oferă o supraveghere suplimentară, iar în interior, pasagerii sînt supuși unor multiple întrebări ale personalului despre itinerariul, originea și bagajele lor.
Pini Schiff, un fost director al securității aeroportului de la Tel Aviv, declara zilele acestea că atacurile de la Bruxelles au evidențiat lipsuri serioase pe planul securității și serviciilor de informații belgiene. Dacă asemenea trei presupuși atacatori s-ar fi apropiat de aeroportul din Tel Aviv, spune el, „ei ar fi fost opriți deja în locul în care mașinile intră în aria Ben Gurion, iar aceasta este la 11 km depărtare de clădirea terminalului”. Atacul de la 21 martie de la Bruxelles, adaugă el, „a fost executat cu ușurință”.
În timp ce aeroporturile europene și cele din Statele Unite au luat măsuri de consolidare a securității după anunțul atacurilor teroriste de la Bruxelles, Israelul nu a făcut decît să suspende pentru scurtă vreme zborurile din Europa spre Tel Aviv, care au fost reluate apoi rapid.
Denumit după numele celui dintîi premier al statului Israel, David Ben-Gurion, aeroportul de la Tel Aviv a fost rareori în primejdie. Cel mai recent în vara anului 2014, în cursul valului de mii de rachete trase de militanții din Gaza, cînd una din ele a distrus o casă în apropiere de aeroport, iar o serie de companii aeriene americane și europene și-au suspendat temporar zborurile spre Israel…
Fostul director al securității aeroportului spunea că în trecut și el a consultat un expert european și că multe din metodele de astăzi israeliene ar putea fi aplicate în Europa, chiar dacă ele ar necesita o serie de ajustări pentru a fi eficiente la numărul mult mai mare de pasageri. Aeroportul belgian Zaventem a fost tranzitat în 2015 de peste 23 de milioane de pasageri, în timp ce acelea de la Londra, Paris și Amsterdam de un număr dublu.
In 2014, o comisie de anchetă parlamentară a examinat plîngeri că aeroportul Ben Gurion adoptă o politică prea invazivă în controalele de securitate, mergînd uneori pînă la citirea e-mail-urilor pasagerilor sau intrînd pe conturile lor Facebook. La vremea respectivă, un consilier juridic al autorității aeroportului a declarat agenției Associated Press că mai puțin de 5% din călătorii arabi sînt inspectați astfel pe aeroportul Ben Gurion, cele mai multe plîngeri venind de la călători evrei și nu de religie creștină sau musulmană.
Ajutorul tehnic israelian ar putea însă, incontestabil, să ajute țările europene să se protejeze mai eficient. În plus, ministrul israelian al transporturilor și informațiilor declara cu două zile în urmă la Radio Israel: „Dacă belgienii continua să mănînce ciocolată, să se bucure de viața prosper și să se se prezinte ca mari democrați și liberali, fără să decidă că unii dintre musulmani sînt organizatori de acțiuni teroriste, ei nu vor fi capabili să le combată”.